Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

Carnaval en OS

Column

De laatste carnavalsoptocht in ons 'eigen' Noordwijkerhout werd verreden in een zonovergoten volgepakt centrum.

Natuurlijk was de fusie met Noordwijk op ludieke wijze in de optocht vertegenwoordigd. Nog net geen gezamenlijke wagen van Noordwijkerhout en Noordwijk. Het was weer een eigen Kokkerhoutse optocht, natuurlijk met een inbreng van omliggende gemeenten, carnaval vier je met zijn allen en dat zal zeker volgend jaar niet anders zijn. Wel zal burgemeester Goedhart zich dan als 'gewoon' burger in het feestgewoel storten.

Noordwijkerhout en de duizenden bezoekers hebben zaterdag ook kennis kunnen maken met de dertien bomen, die de komende weken, als de plantgaten buiten het muurtje gegraven zijn, rond de Witte Kerk geplaatst worden. Natuurlijk gaan er stemmen op om de bomen achter het muurtje te plaatsen, inderdaad het 'misstaat' niet, maar dan neemt Noordwijkerhout wel een groot financieel risico, een financieel risico dat volgens wethouder De Jong nu met plaatsing van de bomen buiten het muurtje, ook gelopen wordt maar niet waarschijnlijk is. Tevens is het graven in het hof maar tot een beperkte diepte toegestaan en de nieuwe bomen moeten om tot het grondwater te geraken dieper als nu binnen het hof is toegestaan.

Eenmaal gekozen voor de optocht, misten de schaatsliefhebbers de fantastische prestatie, die onze dames op de 3000 meter schaatsen leverden op de Olympische Spelen. Zij bezette de eerste drie plaatsen in een enorm spannende wedstrijd. Honderdsten van een seconde zijn tegenwoordig beslissend voor winst of verlies. Maar ook tijdens de opening van de Olympische Spelen werd volop gebruik gemaakt van de moderne mogelijkheden om beelden zichtbaar te maken wat adembenemende beelden opleverde. Zowel voor het Kokkerhoutse carnaval met een prima optocht als de Olympische Spelen met 1x goud, 2x zilver en 1x brons een prima start dat veel belooft voor de komende dagen en weken.

Inmiddels gaan de werkzaamheden om ons centrum op te leuken gewoon door en ook voor de omleidingsweg en het sportpark zijn de handen uit de mouwen. Het lijkt dat er nu eindelijk begonnen wordt met de realisatie van de aanpak van het Bavo-terrein.

De voortekenen zien er goed uit.

Jacques Looijestijn

Uit de krant