Leo van der Zon zal altijd herinnerd blijven als de drijvende kracht achter het Bloemencorso van de Bollenstreek.
Leo van der Zon zal altijd herinnerd blijven als de drijvende kracht achter het Bloemencorso van de Bollenstreek. Foto: pr

'Hoe een mug een reus doodt'

Algemeen

column ♦ Notenkraker is de titel van de tweewekelijkse column in De Hillegommer, geschreven door Jos Draijer. Deze week een extra bijzonder verhaal, dat wellicht ook veel Noordwijkerhouters aan zal spreken:

"Even vooraf: dit wordt geen column zoals u gewend bent. Soms gebeuren er dingen in het leven waar je niet omheen kan en waar je even ruimte voor moet maken, even bij stil moet staan. Zeker als het zo onverwacht dichtbij is gebeurd.

Ik was door Leo van der Zon uitgenodigd om vandaag, zaterdag 3 februari, met vrienden en kennissen zijn 60ste verjaardag te vieren op Landgoed Keukenhof. Maar het ging niet door want Leo is plotseling overleden aan acute malaria.

Acute malaria? Niet voor te stellen, aan malaria overlijden in Nederland. Tijdens de drooglegging van de Noord-Oost Polder in 1957 is in Nederland voor het laatst malaria geconstateerd. Hoogstwaarschijnlijk heeft die mug toegeslagen tijdens de twee dagen door de bush-bush van Oeganda in Afrika. Slechts een paar weken geleden. Het toeval wil dat een goede bekende van mij, met wie Leo een bijeenkomst in het Volkenkundig Museum in Leiden wilde bijwonen, meteen bij aankomst op het station Voorhout al zag dat het niet goed met hem ging. Wat grieperig, zij hij. Maar de kennis met wie hij had afgesproken vertrouwde het niet. Daarom zijn ze vrijwel direct naar het LUMC gegaan. De diagnose werd vrij snel gesteld: deze man is doodziek. Eén reanimatie heeft hij nog overleefd maar niet lang daarna is hij toch overleden. Een mug had een reus van bijna 100 kilo gedood. Moeilijk te bevatten, maar het is echt zo.

Voor wie hem niet kent, wie is deze reus dan wel? Leo van der Zon was een kundige, daadkrachtige, gedreven en invloedrijk bestuurder in de Bollenstreek. Een zeer gerespecteerde bestuurder (wethouder) in Teylingen en zakenman in de regio. Een geheelonthouder ook, zo op het oog heel gezond en vol energie, alsof hij de hele wereld aan kon. Hij werd niet alleen als bestuurder en zakenman zeer gewaardeerd, maar vooral ook als mens.

Leo van der Zon was van onschatbare waarde voor het jaarlijkse mega-evenement in de Duin- en Bollenstreek, het Bloemencorso. Beelden daarvan gaan de wereld over en zorgt elk voorjaar voor enorme bezoekersaantallen in Keukenhof en in de hele regio. Als voorzitter van het Bloemencorso van de Bollenstreek was Leo de dragende en drijvende kracht. Als vrijwilliger, en onbetaald. Afgelopen najaar nog, tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Lisse waarbij de vele vrijwilligers van de organisatie van het jaarlijkse Bloemencorso door de drie burgemeesters in het zonnetje werden gezet, presenteerde hij vol visie en passie de toekomstplannen voor het Bloemencorso. Voor velen werd toen pas goed duidelijk hoe omvangrijk en complex die organisatie van het Bloemencorso elk jaar weer is.

Leo is niet meer, of toch wel? Zeker, want de herinnering aan Leo zal niet gauw vervagen. Ik denk dat er veel vrijwilligers zullen zijn die bereid zijn om bloemen te steken om zo de herinnering aan Leo van der Zon te verbeelden met een prachtige wagen in de mooiste Bloemencorso ooit. Die dag waart de ziel van Leo door de Bollenstreek, van Noordwijk naar Haarlem, in geuren en kleuren. En hoe een mug zijn verjaardag in zijn uitvaart veranderde."

Uit de krant