De leden van de Monumentencommissie bekijken de bakstenen voor het muurtje. Op de voorgrond Piet Conijn. Links: voorzitter Lauwrens Vis. De goede steen zit er nog niet bij. | Foto: Piet de Boer
De leden van de Monumentencommissie bekijken de bakstenen voor het muurtje. Op de voorgrond Piet Conijn. Links: voorzitter Lauwrens Vis. De goede steen zit er nog niet bij. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

Splinternieuw muurtje bij Witte Kerk

Politiek

Het muurtje gaat bijna gelijk met de linden tegen de vlakte. Dat scheelt geld. De fundering van de huidige muur is niet goed. Dat meldde projectmanager Piet Conijn maandag 22 januari in de openbare vergadering van de Monumentencommissie. De commissieleden zijn verbaasd over de ommezwaai. Na het corso begint de bestrating van het plein en het metselen van een spiksplinternieuwe muur.

Door Piet de Boer

De Monumentencommissie is blij met de dertien forse krimlinden die de ovale hof gaan omsluiten. Voor elke boom wordt een gat gegraven van drie bij drie meter en met een diepte van één meter. Bovendien komt er een diepere schacht bij de stam om het grondwater te kunnen bereiken, enkele meters dieper. Een archeoloog gaat toezicht houden bij het graven en boren in de grond.

"Treedt er vertraging op als men bij voorbeeld op funderingen stuit?", vraagt voorzitter Lauwrens Vis. Conijn betwijfelt dat: "We kunnen dan extra archeologen inzetten." Er komen ongeveer tien nieuwe boomgaten. Drie tot vier nieuwe krimlindenbomen komen op een 'oude plek' te staan.

Afbreken

De gemeente wil het muurtje helemaal afbreken, inclusief de fundering.

Dat laatste was aanvankelijk niet de bedoeling. Te duur. Nu kan het wel. De oude fundering blijkt niet stevig en te slecht voor de nieuwe muur. De projectleider heeft gelukkig geld weten vrij te maken door werkzaamheden te bundelen. "De vergunningaanvraag loopt", volgens de gemeente. Er komt straks een fundering van beton. Daarvoor verwijdert men twintig tot dertig centimeter grond extra. Bij deze mededeling worden er wenkbrauwen gefronst. Toehoorder Jan Meeuwenoord is erg verbaasd: ''Maar de huidige muur is toch niet verzakt?'' Met andere woorden: een nieuwe fundering is toch niet nodig. Er is bij de stukken geen onderzoeksrapport dat deze ommezwaai onderbouwt.

Fantasievolle oplossingen

Een doorlopende glooiende muur zoals nu met aanzienlijke hoogteverschillen is moeilijk te bouwen. De commissie vraagt zich ook af hoe de aanzienlijke hoogteverschillen in de nieuwe muur wordt gerealiseerd.

Enkele commissieleden vrezen nu al de 'fantasievolle oplossingen' van de uitvoerder. Conijn zegt toe met een uitgewerkte tekening van de muur en het hele project te komen. Nog even geduld dus. Als afsluiting van de vergadering worden de mogelijke bakstenen voor de muur gepresenteerd. De juiste steen zit er nog niet bij. Ook hierop moet nog even gewacht worden. Er is nog tijd want carnaval en corso gaan natuurlijk voor. Het metselen en bestraten begint pas na 21 april. Of de stenen de laatste loodjes zijn, blijft nog wel even de vraag.

Uit de krant