Sjaak van den Berg (NZLokaal) over de visie van de Stuurgroep: ‘Droevig’. | Foto: Wim Siemerink
Sjaak van den Berg (NZLokaal) over de visie van de Stuurgroep: ‘Droevig’. | Foto: Wim Siemerink

Eerste versie van tafel geveegd

Politiek

fusie ♦ "Dit is geen visiedocument", stelde Louis Koppel (PvdA/Groenlinks) in de raadsgroepvergadering van 24 januari. De kritiek van alle partijen was fors op de eerste versie van dit langverwachte document met de (lange) titel: Nieuwe gemeente Noordwijk. Verbinden met het doel voor ogen. Uitgangspunten voor de bouw van een nieuwe organisatie (10 januari 2018). "Kan het ook wat korter?", vroeg Taetske Visser-Danser namens Puur Noordwijk. En refereerde daarbij vooral aan de inhoud van het document.  Kort is modern. Mensen lezen niet meer. Er waren veel opmerkingen en kritiekpunten. In het stuk is de nieuwe gemeente passief en heeft geen ambities.

Door Piet de Boer

''We zijn niet alleen spelbegeleider, maar ook zelf ook aan de bal.''

Te vlak en te algemeen. Wat maakt het nieuwe Noordwijk bijzonder? Anders dan andere? Het maatschappelijk middenveld ontbreekt. Waar is het kernenbeleid? Het zijn 'losse teksten' die niet goed leesbaar zijn. Er ontbreekt een stip op de horizon en de stappen die daar naar toe leiden. Het CDA nuanceert. ''Het is een begin'', zegt Astrid Warmerdam. Een groeidiamant. Siemen van Berkum (GroenLinks) ziet het vooral als een intern document. Hoe organiseer je het gemeenteapparaat en welk gebouw past daarbij? Als je het stuk zo leest wordt het stuk begrijpelijker, volgens hem. Conclusie van burgemeester Goedhart: ''De groeidiamant moet stevig opgepoetst worden.'' De stuurgroep moet een rode draad in het verhaal aanbrengen en de woordkeuze aanpassen. "Sommige zinnen kunnen echt niet meer", riep Sjaak van den Berg (NZLokaal) verontwaardigd. Het voorliggende visiedocument is een voorlopige eerste versie.

De stuurgroep moet opnieuw achter de computer om transparanter en korter alles op een rijtje te zetten. Met een stip op de horizon en een rode draad.

Uit de krant