Afbeelding
Foto: piet de boer

Nieuwe wind voor groen- en bomenbeleid

Ingezonden

Van Vereniging Dorpsbehoud ontving de redactie een ingezonden mail:

"Er waait een nieuwe wind door Noordwijkerhout wat betreft het groen- en bomenbeleid. We zien dat bomen vervangen worden langs de Viaductweg en de nieuwe bomen rondom de Witte kerk zijn geen kleintjes, maar flink uit de kluiten gewassen. Waar komt die activiteit vandaan? Dan moeten we even terug naar de raadsvergadering van 14 december 2017. Toen is het Groenbeleidsplan en het Bomenbeleidsplan door de gemeenteraad aangenomen.

Vereniging Dorpsbehoud heeft er jarenlang op aangedrongen dat er een beleidsplan moest komen voor het groenbeheer in Noordwijkerhout en is dan ook blij dat het nu eindelijk zo ver is. Wel vond Dorpsbehoud de ambitie 0,42 bomen per inwoner te laag, want dat zou geen verbetering betekenen t.o.v. de huidige situatie. Het landelijke gemiddelde van 0,5 leek ons, zo dicht langs de kust, te hoog gegrepen, maar de ambitie om naar 0,45 bomen per inwoner te gaan leek ons wel haalbaar.

Tot onze vreugde was er in de gemeenteraadsvergadering een (nipte) meerderheid voor het amendement van de PvdA om de ambitie op te schroeven naar 0,45. Dat betekent 500 bomen extra. Dat is boven de ongeveer 500 bomen die geplant moeten worden vanwege het niet herplanten van bomen die in de afgelopen periode zijn verdwenen. Een schokkend hoog aantal trouwens. Wij hadden wel de indruk dat de gemeente lang niet altijd gekapte bomen verving door nieuwe aanplant, maar 500, dat verbaasde ons ook. Verheugend dus dat de gemeente dit verlies aan bomen nu gaat herstellen."

Maar Dorpsbehoud wil verder gaan en ook particulieren oproepen ons dorp te vergroenen. Enkele jaren geleden schreven wij in deze krant een artikel over "Operatie Steenbreek". Dat is een landelijke actie die mensen oproept hun tuinen te vergroenen. Dus minder tegels en meer planten. Die oproep is ook ingegeven doordat groene tuinen het water kunnen opnemen tijdens een hoosbui. Door te veel verharding kan het rioolsysteem het water namelijk niet meer verwerken. De andere voordelen van vergroening van tuinen zal een ieder duidelijk zijn.

Ook over het buitengebied heeft Dorpsbehoud zo haar ideeën. Laten we eerlijk zijn: de Bollenstreek als landschap is (buiten het bloeiseizoen) niet echt fraai. Overal doemen enorme bollenloodsen en kassen op. Die zijn natuurlijk nodig, maar zouden die grote bollenloodsen niet gecamoufleerd kunnen worden door een bomenrij of een hoge haag, klimop misschien? Vereniging Dorpsbehoud wil in samenwerking met het Cultuurhistorisch Genootschap (CHG) en de Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging (ANLV) Geestgrond zich inspannen het bollenlandschap mooier te maken door de eigenaren van die bollenloodsen enthousiast te maken om hun schuren met bomen/struiken af te schermen. De Provincie heeft daar een subsidiepotje voor.

Ook zou de aanplant van hagen, altijd kenmerkend geweest voor de Bollenstreek, bijdragen aan een aantrekkelijker landschap. Ook daarvoor is subsidie mogelijk. Informatie: www.anlvgeestgrond .nl.

Wij hopen dat veel Noordwijkerhouters mee willen werken aan de vergroening en verfraaiing van ons dorp."

Uit de krant