Thea de Groot plaatst namens bewoners van de Zilkerduinweg een protestbord tegen de voorkeursvariant van de Duinpolderweg. | Foto: Piet de Boer
Thea de Groot plaatst namens bewoners van de Zilkerduinweg een protestbord tegen de voorkeursvariant van de Duinpolderweg. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

Duinpolderweg doortrekken naar N206?

Politiek

hoofdpijndossier ♦ ''Wij weten niet waar we aan toe zijn.'' De zuidelijke variant scheert langs De Zilk en dat betekent huizensloop. ''Geef ons duidelijkheid'', zei Thea de Groot die insprak namens tien huishoudens van de Zilkerduinweg. De wethouder en de Commissie Ruimte en Wonen wil een andere variant die de woningen bij De Zilk ongemoeid laat.

Door Piet de Boer

Wethouder Henri de Jong kondigde aan een zienswijze in te gaan dienen bij de provincies.

De zuidelijke variant is duurder en verwoest bedrijven en woningen. In Hillegom wordt dit 'voorlopige voorkeurstraject' nu al de 'sloopvariant' genoemd. In De Zilk zijn tien eigenaren van woningen ook geschrokken.

Hun huizen staan ook op de sloopnominatie of komen langs een snelweg te liggen.

"Geef nou toch eens duidelijkheid. In de jaren '80 en '90 is ook sprake geweest van plannen om de weg aan te leggen. Meer dan dertig jaar onzekerheid." Bouwbedrijf de Groot wil blijven zitten. "Ik woon prima hier en wil naast mijn bedrijf wonen zoals nu", zegt Eric de Groot. Met de zuidelijke variant kan dat niet. De weg gaat dwars door de woonkamer en dwars door de het bedrijf.

Visie coalitie

De coalitiepartijen VVD, CDA en D66 gingen in de commissie Ruimte en Wonen achter de wethouder staan die grote moeite heeft met de 'voorlopige trajectkeuze' voor de Duinpolderweg. "Het lost het probleem van de ontsluiting van de Duin- en Bollenstreek niet op."

Het bedrijfsleven heeft volgens hem wel een doortrekking naar de N206 nodig. Die is nu op de korte of lange baan geschoven.

Eerst bewegen dan bouwen

De Duinpolderweg is eigenlijk nodig om woningen te kunnen gaan bouwen in de Haarlemmermeerpolder. Volgens het principe ''eerst bewegen dan bouwen'' moeten er eerst wegen en openbaar vervoer zijn en dan pas bouwprojecten uitgevoerd worden. Eerst asfalt dan bakstenen. GroenLinks en de PvdA zijn als enigen tegen de doortrekking naar de N206.

Niet nodig, duur en overbodig. De gemeenten in Zuid Holland zijn uitgegaan van de middenvariant.

Het oorspronkelijke idee van de provincies.

Op in informatiebijeenkomst van februari gaan zij uitleggen waarom ze van hun eigen voorkeurstraject zijn afgestapt.

Uit de krant