Afbeelding

Daar wil ik altijd wonen...

Column

Voor de laatste maal hielden burgemeester Jan Rijpstra burgemeester van Noordwijk en onze burgemeester Gerrit Goedhart, hun nieuwjaarstoespraak. Twee verschillende toespraken: Noordwijk barst van de plannen. Rijpstra gaf hoog op over hoe belangrijk Noordwijk is met de aanwezigheid van Estec. Hij zat met 'zijn hoofd in de wolken'. Anders was dat in Noordwijkerhout. Goedhart zijn speech ging meest over de op handen zijnde fusie. Duidelijk is wel dat Goedhart een warm voorstander is van een fusie met Noordwijk. Het samensmelten van het ambtelijk apparaat verloopt prima. Goedhart gaf wel aan: 'Wij staan met beide benen op de grond'. De aanwezige loco-burgemeester van Noordwijk zal dat zeker aan Rijpstra overbrengen. Het wordt een spannend jaar, aldus Goedhart, die echter veel vertrouwen in de toekomst heeft. Hij had alvast het 'Noordwijkerhouts volkslied' aangepast, althans de laatste alinea: 'Daar wil ik altijd wonen, Noordwijk, waar ik van houd'. Voorlopig zal de komende tijd, de 'oude versie ' gezongen worden en waarom ook niet ná 1 januari 2019? De oude versie, die tijdens de nieuwjaarsreceptie nog uit volle borst, zelfs door de aanwezige loco-burgemeester van Noordwijk, gezongen werd, houden we er in. Ja toch? 'Wij leveren ons niet in bij Noordwijk', aldus Goedhart.

Beugelsdijk, CDA, zou graag zien dat er over de 'vorderingen naar aanloop van de fusie wat meer 'naar buiten kwam. De burgers hebben daar toch recht op, aldus Beugelsdijk. Volgens Goedhart gebeurt dat wel degelijk. De vergaderingen over de samenvoeging zijn openbaar en verlopen in goede harmonie. In de externe communicatie zie je er niets van terug, aldus Beugelsdijk. Daar is volgens Goedhart de burgerparticipatie voor: 'We willen zo transparant mogelijk zijn '.

Er is door de provincie voor een tracé van de Duinpolderweg gekozen. Juist die variatie, die niet door de Bollenstreekgemeenten gewenst is. Ze zullen gezamenlijk een zienswijze indienen. Noordwijkerhout gaat voor doortrekken van de N206, de midden-variant, iets boven de door de provincie gewenste zuid-variant. Het wordt dan extra druk op de N206, dwars door ons dorp en geeft de mogelijkheid tot extra woningbouw en de PvdA ziet zelfs de realisatie van een bollendorp. Geen eenstemmigheid in de commissie ruimte en wonen. Tijdens de komende raadsvergadering zal blijken of Noordwijkerhout gaat instemmen met de zienswijze.

Jacques Looijestijn

Uit de krant