Fusie is grote schoonmaak voor nieuwe cultuur en dienstverlening in 2019. | Foto: Piet de Boer
Fusie is grote schoonmaak voor nieuwe cultuur en dienstverlening in 2019. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

RvS: Is fusie korte of middellange flirt?

Algemeen

samen ♦ Het fusievoorstel van Noordwijk en Noordwijkerhout is kritische ontvangen door de Raad van State. Hoe stevig is die relatie als je naar de toekomst kijkt, vraagt de raad zich af. Nieuwe herindelingen of fusies zijn niet uitgesloten na 1 januari 2019.

Door Piet de Boer

De raad twijfelt ook of het nieuwe Noordwijk met 42.000 inwoners groot genoeg is. Het blijft de kleinste kern te midden van Katwijk (ruim 64.000) en HTL Samen (Hillegom, Lisse en Teylingen) met ruim 80.000 inwoners. Zijn Noordwijk en Noordwijkerhout niet te zwak om stand te houden? Ligt het niet in de lijn der verwachting dat straks alle Duin- en Bollengemeenten fuseren?

Volgens burgemeesters Jan Rijpstra en Gerrit Goedhart niet. Zij schreven als antwoord op de kritiek van de Raad van State een nieuwe paragraaf over de 'duurzaamheid' van de relatie.

Het nieuwe Noordwijk wordt een ''bestuurskrachtige gemeente met 42.000 inwoners.'' Die gemeente kan volgens de beide dragers van een ambtsketen ''haar lokale, regionale opgaven en wettelijke taken uitvoeren.''

Het is onwaarschijnlijk concluderen zij: ''dat de nieuwe gemeente Noordwijk op korte of middellange termijn opnieuw bij een herindeling betrokken zal zijn.''

'Bestuurskrachtige gemeente met 42.000 inwoners'

Er wordt nu hard gewerkt aan de visie voor de fusie. De tijd dringt. Nog twaalf maanden en een paar weken voordat de samensmelting plaats vindt. Maar de beide gemeenten willen niet alleen fuseren maar ook het gemeentelijk apparaat oppoetsen.

Resulterend in een 'State of the art' gemeentelijk apparaat, volgens Goedhart. Vooral de relatie bestuur en bevolking moet anders. Moet beter.

Initiatieven van burgers, instellingen en verenigingen worden veel belangrijker voor het bestuur en de ambtenaren.

Burgers moeten de weg naar het gemeentehuis weten te vinden en durven te bewandelen. Dat is trouwens geen kritiek op de oude manier van besturen of de manier van werken door ambtenaren. Je moet je aanpassen aan de nieuwe, moderne eisen voor goed bestuur, volgens Goedhart. Ambtenaren zijn nu in training om die verandering mogelijk te maken. Een soort grote schoonmaak waarna de deuren wijd open kunnen.

Enquête: Denk mee, bouw mee

Iedereen kan zijn mening te geven en voorkeur uit te spreken over de nieuwe aanpak van 'Nieuw Noordwijk'. De enquête: Denk mee, bouw mee, staat op de gemeentelijke websites. Deze manier van participatie heeft afgelopen vrijdag al 500 reacties opgeleverd. Dat is al meer dan alle reacties in het voortraject van de fusie. Meedoen kan tot 12 december.

Uit de krant