Afbeelding

Gewoon Zwarte Piet in ons Kokkerhout

Column Uit de Raadzaal

Met de bekendmaking van de Prins van de Keijebijters zijn alle 'aanvoerders' van onze carnavalsverenigingen bekend.

Drie Prinsen, een Prinses en een Tuinkabouter. Gezamenlijk zullen zij gedurende vijf dagen regeren over hun wijk/instelling. Voor de Prins der Kaninefaaten is het de laatste keer dat hij de sleutel van het gemeentehuis van Noordwijkerhout in ontvangst mag nemen. We houden het voor het carnaval vanaf 2019 gewoon op de Prins van Kokkerhout en mogen Noordwijk aan Zee en Noordwijk Binnen hun eigen feestje vieren. Natuurlijk mogen ze wel in de optocht meerijden en onze feesten bezoeken, maar dan wel als onze gasten. Kokkerhout is tijdens het carnaval gewoon een zelfstandig dorp. Zover is het nog niet er wordt heel wat af vergaderd om ambtelijk Noordwijk en Noordwijkerhout ineen te laten 'vloeien'.

Dat de omleidingsweg rond ons sportpark op de Langevelderlaan zou uitkomen was niet juist: de weg komt uit op de Langeverderweg. Laan klinkt natuurlijk veel 'deftigr' en past veel beter bij de nieuwe fusiegemeente Noordwijk.

Zaterdag kreeg Noordwijkerhout traditiegetrouw hoog bezoek in de persoon van Sinterklaas. Bij ons gemeentehuis werd hij onthaald door een, dit jaar, wel zeer grote schare kinderen. Sinterklaas vergezeld door een echte Zwarte Pietenband. Keurig in pak gestoken lieten zij zich de hele zaterdagmiddag horen in ons centrum waaraan vooral de kinderen veel plezier beleefden; zeker van de zakjes pepernoten. In Dokkum was het ook groot feest. Anti- Zwarte Pieten-demonstranten moesten op het laatst rechtsomkeer maken, waardoor er ongestoord feest gevierd worden. Een jarenlange traditie werd ook daar, evenals in Noordwijkerhout, in ere gehouden. Duizenden kinderen zullen 's-avonds hun schoentje gezet hebben, niet getraumatiseerd, maar wel vol verwachting.

Zaterdag opende een supermarkt haar deuren in de Dorpsstraat. Vooral specialiteiten uit Polen voeren de boventoon. Helaas sluit er bijna wekelijk een winkel of gaat slechts een paar dagen in de week open. Een ingevoerde leegstandswet/verordening zal dat niet stoppen. Zeker ook niet het afsluiten van het centrum van 10.00 tot 18.00 uur. Over de 'overlast van brommers, elektrische fietsen en plaatsen voor fietsenstalling wordt nog nagedacht. Misschien weten de tonneprossers straks een oplossing. Jacques Looijestijn

Uit de krant