Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

Muurtjessoap

Column Uit de Raadzaal

Het kan mee of tegen zitten', dat was de conclusie voor wat betreft de kosten voor het vervangen van het muurtje en de bomen rond het hof van de Witte Kerk. Voorlopig zou het gaan om 85.000 euro maar wat als er tijdens de werkzaamheden zal blijken dat er toch 'weer' een archeologisch onderzoek zal moeten plaatsvinden?

Dan praat je zo maar weer over een paar ton. Volgens wethouder De Jong is de kans maar heel klein. 'Het is een risicofactor, maar eigenlijk uit te sluiten, hoewel een risico loop je natuurlijk altijd', volgens de wethouder. Oud wethouder Morssink gaf eens aan, 'zolang ik wethouder ben gaat er in het hof, geen schop de grond meer in'.

De komende tijd zal blijken of zijn opvolgers naar hem hadden moeten luisteren. Woensdagavond werd tijdens de commissie Ruimte en Wonen duidelijk dat er eigenlijk nog veel onduidelijk is. De bomen worden allemaal gerooid en er zullen gaten gegraven worden voor de aanplant van de nieuwe bomen. Het muurtje zal gedeeltelijk afgebroken worden, gaande de werkzaamheden zal moeten blijken of inderdaad op de restanten van het muurtje een zitbank kan komen of dat het hele, in slechte staat verkerende muurtje, geheel vervangen moeten worden. Laten we hopen dat het mee zit, anders zou de begroting voor 2019 van de nieuwe fusiegemeente voor wat Noordwijkerhout betreft, ook al door de afschaffing van de precariorechten op kabels en leidingen, wel eens diep in de rode cijfers terecht kunnen komen.

Het hof moet een soort parkje worden met wandelpaden. In het muurtje zullen dan twee openingen gemaakt moeten worden. 'Niet doen', aldus Leon Floor. Hij zag ook liever wat robuustere beplanten in het hof, dan de nu voorgestelde plantjes. Over de beplanting wordt overigens nog nagedacht, net als over de plaats voor de fietsen. Rond het muurtje zal niet kunnen, nu voorgesteld wordt dat er ook terrasjes tegen het muurtje geplaatst mogen worden. Ook hier wordt nog over nagedacht. Tijdens de komende raadsvergadering gaat de politiek zich nog eens beraden over de plannen.

Nadenken moet het college en zeker burgemeester Goedhart over de openstelling van de winkels op zondag van 6.00 tot 22,00 uur. Dus nog even geen psalmen op zondagmorgen in de supermarkten.

Jaques Looijestijn

Uit de krant