Emigreren

Column Bollenpraat

Gaandeweg komt er een vriend of bekende, die geëmigreerd is, terug naar Holland. Meestal voor familiebezoek, soms zakelijk. Reünies zijn ook een goede aanleiding. Zo ook vorige week.

Ik luister altijd met open mond naar hun verhalen. Ze vinden Noordwijkerhout zó volgebouwd, kennen het na 60 jaar niet meer terug. De reden om te emigreren was meestal een grote familie, maar vooral het lonkend perspectief. Mijn vriend Kees, Case voor Nieuw Zeelanders, begon er, met zijn broer een fabriek in kantoormeubelen, zowel op het Noorder- als op het Zuidereiland: een succes-story. Gek genoeg komt hij speciaal voor de Passie Spelen naar Tegelen. Een andere vriend, Louis, ging naar Californië, molk er dag en nacht de koeien en had later een rubberfabriekje. Jammer genoeg is hij, jaren geleden al, verongelukt. Zijn moeder liet hem pas gaan toen hij 21 werd. Zijn oudere broer was hem al voorgegaan en een tweede zoon ook weg, was wat teveel voor moeder! Natuurlijk namen emigranten hun achtergrond van thuis mee. Een boer kon het gemakkelijkst boer blijven. Bedenk wel, 60 jaar terug, meestal alleen met lagere school en een paar woorden Engels. Laatst ontmoette ik een handelaar in graan uit Canada met mega-grote silo's. Had heimwee naar de Witte Kerk. Een amaryllis-kweker is uit Zuid-Afrika teruggekomen. Het werd er hem te link. Zijn er bollentelers onder de geëmigreerden? Genoeg!

In West-Canada en Oregon (VS) kan je prima bollen telen. Vergeet niet dat de moderne bollentechnologie in no-time ook daar doordringt. Ons-kent-ons. Zo heeft u met de Kerstmis een Hollands-Braziliaanse amaryllis in huis.

De tulpen die nu op de markt komen, zijn door Hollandse emigranten in Nieuw-Zeeland geteeld. Emigreren er nú nog vakgenoten? Niet zo veel meer, wel zetten ze teelten op in het buitenland. Om er een paar te noemen: gladiolen in Portugal, pioenen in Marokko, hyacinten in Frankrijk en alliums en vrouwenmantel in Spanje.

Eén emigrant naar Polen viert toch elk jaar kermis in Noordwijkerhout!

Aad van Ruiten

Uit de krant