Afbeelding
Foto: pr

Bedrijfsleven doorslaggevend voor Economische Agenda

Politiek

De provincie Zuid-Holland heeft vragen gesteld over de cofinanciering van de projecten van de economische agenda. De gemeenten draaien op voor de gevolgen als het bedrijfsleven afhaakt. Een misverstand volgens wethouder Henri de Jong. Zonder financiële bijdrage van de bedrijven gaat het project niet door en zijn er geen gevolgen voor de financiële positie van de gemeenten. ''Deze agenda is opgezet voor het bedrijfsleven.'' Voor de uitvoering van de agenda betaalt het bedrijfsleven 1 miljoen en de vier gemeenten 4 miljoen.

Piet de Boer

Bedrijfsleven Bollenstreek onder leiding van Alfons Morssink heeft alleen maar positieve geluiden laten horen. ''Die zijn meer dan geïnteresseerd om mee te doen met de elf projecten. Van cofinanciering kunnen we op aan'', verzekert De Jong. Gemiddeld is dat 25 procent van het geld voor de elf projecten. Voor sommige projecten is dat percentage bijna nul zoals bij de Duinpolderweg en voor sommige projecten is dat tachtig of negentig procent. De Jong noemt als voorbeeld de 'regiomarketing'. ''Als die cofinanciering van de bedrijven niet komt, door welke omstandigheid dan ook, gaat het plan niet door.'' Het bedrijfsleven heeft volgens de optimistische wethouder geen rode knop om nee te zeggen en daarmee het project in de prullenbak te laten verdwijnen.

Ruim half miljoen euro

Om de kritiek van de provincie tegemoet te komen werd door ambtenaren een nieuw voorstel geschreven waar de onduidelijkheden over de financiering worden weggenomen. De gemeenten Noordwijk en Noordwijkerhout staan financieel onder toezicht van de provincie, in verband met de fusie. Het aangepaste voorstel voor de uitvoering economische agenda kan worden besproken op 26 oktober in de commissievergadering Bestuurlijke Aangelegenheden en Middelen. Noordwijkerhout betaalt in de uitvoeringsperiode 2018 tot en met 2021 in totaal 540.000 euro zoals: Flower Attraction, Flower Science, versnelling Herstructurering Greenport, Gezonde en energieke regio, Space Tech, Blueport, Bereikbaarheid, Ondernemershuis met Fonds voor Startende en innovatieve ondernemers, Onderwijs en Arbeidsmarkt, Regiomarketing en Governance (de uitvoering van 'business cases').

Juichend

Henri de Jong is juichend over de agenda. De 3,5 jaar overleg en het resultaat zijn volgens De Jong ''heel erg positief''. Voor 2014 was dit ''toch een lastig parket''. Voor het eerst wordt er economisch samengewerkt door vijf gemeenten: Noordwijkerhout, Noordwijk, Teylingen, Hillegom en Lisse. Katwijk financiert alleen eigen project Unmanned Valey.

Volgens De Jong gaat niet om 'nieuwe dingen' maar vooral om het versterken van zaken ''waar we al goed in zijn''.

Wanneer de eerste resultaten zichtbaar worden is nu nog lastig te zeggen de raad wordt elk half jaar op de hoogte gebracht.

Uit de krant