Plattegrond van het nieuwe centrum. | Afbeelding: gemeente Noordwijkerhout
Plattegrond van het nieuwe centrum. | Afbeelding: gemeente Noordwijkerhout

Grasstenen, nieuwe bomen en een recyclemuur

Politiek Politiek

Het college van Burgemeester en Wethouders presenteerden 17 oktober hun voorstel voor het nieuwe dorpscentrum. Het is een plan dat gemaakt is door diverse partijen tegelijkertijd. Co-creatie is daarvoor de term. Ondernemers, inwoners, pandeigenaren en verenigingen deden mee aan de planvorming. De NOV had de meeste moeite met de plannen.

Door Piet de Boer

De plattegrond op de infografic klopt nog niet helemaal. Op het laatste moment zijn nog wijzigingen aangebracht op aandrang van de NOV. Het aantal nieuwe zilverlinden ging omlaag van twintig naar dertien. De 'groene verharding' van de hof met gras en graniet is vergroot en het muurtje verlaagd tot maximaal 45 centimeter. Deze veranderingen hebben na twee extra bemiddelingsronden de leden van de NOV over de streep getrokken. Afkeuring werd geen bezwaar.

Gebruikte bakstenen

Ongeveer de helft van de hof is ingericht als border voor vaste planten. Wat daar precies komt is nog afwachten en wordt later vastgelegd in een beplantingsplan. Het muurtje wordt herbouwd met gebruikte bakstenen. Er komen 'grasstenen' voor tribunes en terrassen. Het nieuwe centrum moet hiermee mensen trekken en langer in het centrum houden, terwijl het 'historisch ensemble' behouden blijft. Het plan is niet bedoeld om de leegstand op te lossen, benadrukt De Jong. Hij verwacht wel dat een aantrekkelijk centrum ondernemers zal lokken.

De rijrichting in het centrum verandert nauwelijks. Wel komt er een heuvel in de Zeestraat en wordt het Marktplein aan een zijde afgesloten met een verplaatsbare paal. Snelverkeer verdwijnt uit het centrum tijdens de winkeltijden. Wandelaars, fietsers en bromfietsers blijven wel op alle tijden welkom.

Half miljoen euro

De veranderingen kosten in totaal bijna 500.000 euro. Door de co-creatiemethode is er geen inspraakprocedure. Deze winter worden de bomen gekapt en in het voorjaar beginnen de werkzaamhedenAl;s alles volgens planning verloopt.

Uit de krant