Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

Centrumleed

Column Uit de Raadzaal

Als de commissie 'ruimte en wonen' tijdens haar vergadering akkoord gaat met het door het college gepresenteerde centrum- en verkeersplan komt er een einde aan jarenlang plannen maken en een oplossing vinden, vooral wat betreft het 'behoud' van het muurtje en de inrichting van het hof ronde de Witte Kerk.

De omtrek van het hof blijft behouden, alleen omzoomt door een 'modern' muurtje. Het muurtje wordt afgevlakt en krijgt een houten afdekking met een leuning en kan als zitbank gaan dienen. Wel krijgt het muurtje twee extra openingen, die toegang geven tot twee looppaden dwars door het hof. Het hof krijgt deels een verharding, met een bestrating, die een 'groene' uitstraling krijgt, geschikt voor het organiseren van activiteiten. Veranderingen, die de Witte Kerk meer bij het centrum moet betrekken. De eenentwintig 'zieke' bomen verdwijnen en worden vervangen door dertien bomen. Door wat minder bomen wordt er meer ruimte geschapen voor activiteiten. Een plan waar iedereen een beetje zijn/haar zin krijgt. Twee filmpjes laten zien hoe fraai het centrum er overdag en 's avonds uitziet. Prachtige plaatjes, maar waar laten we de talloze fietsen, die rond de Witte Kerk geparkeerd worden? Fietsen, die met de opening van een nieuwe supermarkt in de Dorpsstraat zeker nog zullen toenemen. Er wordt over nagedacht. Ook over het verkeersplan wordt nog gedacht. Als proef zal het centrum tussen 12.00 en 18.00 uur autovrij worden.

Mogen alle winkels zeven dagen in de week, ook op zondag, open van 6.00 tot 22.00 uur? In 2018 gaat het gebeuren, rekening houdend met het carnaval en het bloemcorso.

Nog net voor de fusie gaat er met en in ons dorp en op ons sportpark, nog heel wat op de schop. Hoe het zich na de fusie 'allemaal' zal ontwikkelen is afwachten. De VVD Noordwijkerhout en VVD Noordwijkzijn inmiddels al gefuseerd. Interessant hoe zijn zich in de raad gaan manifesteren. Ook de overige partijen zullen inmiddels wel rond de tafel zitten. De tijd gaat snel en het is zo 1 januari 2019. De nog op stapel staande grote activiteiten mogen van de provincie doorgaan. Potverteren is echter verboden.

Woensdagavond commissie ruimte en wonen, Gaat het nu echt gebeuren?

Jacques Looijestijn

Uit de krant