Afbeelding

Finish

Column Bollenpraat

Nu het tegen half oktober begint te lopen, kan je wel zeggen dat de bollenhandel op zijn einde raakt. Deze zomer werd gekenmerkt door heel nerveuze handel. Pas laat in de rooitijd drong het overal door dat de oogst niet meeviel. Hoewel ze het niet toe willen geven, hadden exporteurs waarschijnlijk heel goed verkocht. Gevolg: oplopende prijzen.

Prompt ging een grote droogverkoper in Noord-Holland failliet. Gegokt op goedkope bollen, maar die zijn er niet! Wat nu? Andere exporteurs namen de orders wel over, maar niet voor die belachelijk lage prijzen.

Hoe is de situatie nu? Nog steeds is er veel vraag naar tulpen en hyacinten. De broeierij wil wel wat uit hun voorraad verkopen, maar dat houdt ergens op. Bovendien, aan een lege kas kan je zeker niets verdienen. U weet misschien wel dat bollen voor het grootste deel op termijn verkocht worden. Zo wordt de oogst van volgend jaar nu al verkocht, nog voordat ze geplant zijn! De markt voor narcissenbollen is minder heftig in beroering. Daar speelt de teelt in Engeland een grote rol op de achtergrond. Een stabiel groot areaal en de lage prijs van het pond speelt de Engelsen in de kaart. Alleen de tetjes kunnen ze er niet telen, die komen toch nog uit Holland. Navraag bij een tulpenbroeier wat de prijs voor zijn bloemen nu gaat doen, denkt hij er nu 0,1 cent per stuk extra uit te kunnen slepen bij zijn klant, de supermarkt. Deze twee handelspartijen zijn, als een Siamese tweeling, aan elkaar verbonden. Als er bij een scheiding iets fout gaat, sterft er één. Zo zie je maar weer in dat bollenvak: als je denkt aan de finish van je seizoen te zijn, is het gelijk een begin van een nieuw, vaak ongewis traject!

Aad van Ruiten

Uit de krant