Suzanne van der Ploeg. | Foto: vvv
Suzanne van der Ploeg. | Foto: vvv

Bakkie met...

Human Interest Een bakkie met...

De VVV is het centrale punt voor informatie over alle evenementen in en om Noordwijkerhout en De Zilk. Maar wie stappen er eigenlijk binnen, en waar komen ze vandaan? Tijd voor een paar vragen en een bakkie met:

Suzanne van der ploeg, voorzitter diaconie van de Witte Kerk

Hoe lang bent u vrijwilliger?

Zo lang als ik hier woon (35 jaar) doe ik vrijwilligerswerk. De laatste acht jaar als diaken van de Witte Kerk waarvan zes jaar als voorzitter.

Wat houdt uw werk in?

De witte Kerk is onderdeel van de Protestante Kerk Nederland. De predikant is in dienst van de Witte Kerk. Naast de predikant zorgt de kerkenraad voor het reilen en zeilen. De kerkenraad van de Witte Kerk bestaat uit het college van kerkrentmeesters (financiën), de ouderlingen (zij dragen zorg voor de gemeente als gemeenschap en gaan op bezoek bij senioren en zieken) en de Diakenen. Ze zijn gericht op het omzien naar elkaar. In de Witte Kerk organiseren de Diakenen onder andere de lichtjesavond en de inmiddels de beroemde snertavond. Ongeveer drie keer per jaar verzorgen zij een maaltijd voor alleenstaanden.

Waarom is ons dorp zo leuk?

Mensen zijn betrokken en men kent elkaar. We willen er als diaken van de Witte Kerk voor iedereen in Noordwijkerhout zijn. Op die manier proberen we zowel binnen als buiten de kerk om te zien naar mensen. Dat betekent dat we ook begaan zijn met mensen die geen lid zijn van onze kerk. Daarom is destijds dominee Van der Weide in onze gemeenschap gekomen. We wilden een verbinder, die ook mensen die nog nooit in de witte kerk zijn geweest, kon betrekken bij ons.

Wat is een mooie activiteit?

Lichtjesavond. In de kerk is dan muziek en zang en de diaconie schenkt chocolademelk en glühwein. Sommige mensen lopen even binnen om op te warmen en blijven staan. Anderen blijven zitten om te luisteren. Alles kan. Het valt het beste te omschrijven als saamhorigheid".

Wat mag je niet overslaan?

Een bezoekje aan de Witte Kerk, tijdens 'open kerk' op woensdag- en zaterdagochtend bijvoorbeeld, of tijdens evenementen en wanneer de Stichting Vrienden van de Witte Kerk iets organiseert. Elke zondag is er om 10.00 uur een eredienst. Wij zijn afhankelijk van vrijwilligers. Geïnteresseerd? Neem contact op met de secretaris. Gegevens staan op de site. Met elkaar zorgen we ervoor dat de Witte Kerk blijft bestaan!

Uit de krant