Oud Munnekeweij met groene gazons, bomen en struiken.
Oud Munnekeweij met groene gazons, bomen en struiken. Foto: piet de boer

Omwonenden voelen zich genegeerd

Politiek Politiek

De gemeente wil met Antonius van Padua 24 grondgebonden sociale huurwoningen en 21 appartementen bouwen op het terrein van oud Munnekeweij aan de Schippersvaartweg. De plannen zijn goedgekeurd toch gaat de wethouder praten met de omwonenden die zich genegeerd voelen.

Door Piet de Boer

''We worden het afvoerputje van Noordwijkerhout, '' stelt H. Winterink, een van de omwonenden fel. ''U bent niet goed voorgelicht door de wethouder'', zegt W. Guijt, een van de andere omwonenden, richting de aanwezige commissieleden. Ook P. Immerzeel vindt dat de gemeente te weinig aandacht heeft voor de bezwaren van de bewoners van de Schippersvaartweg. Er worden harde woorden gebruikt en Guijt kondigt zelfs aan bij de Ombudsman aan te kloppen en juridische stappen te overwegen.

De commissieleden zijn enigszins verbaasd. Er is behoefte aan sociale woningbouw en het is een mooi plan. Het zijn woningen bedoeld voor starters op de woningmarkt zoals eenpersoons huishoudens, ouderen en jonge gezinnen. De drie bewoners van de Schippersvaartweg willen liever minder woningen en behoud van de rust en het groen. ''Bouw alleen woningen op het perceel waar nu oud Munnekeweij staat'', is het voorstel van Immerzeel. 'Onmogelijk', volgens wethouder De Jong. De huuropbrengst is dan te klein en de woningstichting kan de exploitatie niet rond krijgen met minder woningen. Ook het aantal parkeerplaatsen blijft daarom 1,4 per woning. De bewoners voelen zich genegeerd. Zienswijzen zijn ter zijde geschoven en deels niet beantwoord. Henri de Jong ontkent dat. Wel heeft het college besloten eerst het beeldkwaliteitsplan (hoe ziet alles er uit) vrij te geven. Daar kan door bewoners niet op gereageerd worden met zienswijzen. En daarna pas het bestemmingsplan. Dat heeft verwarring, onrust en wrevel gewekt. Bewoners hadden de indruk dat zij voor een voldongen feit stonden. De zienswijzen op het bestemmingsplan zijn op één na allemaal afgewezen alleen de ''waardevolle natuurvriendelijke oever aan de Via Nova kan behouden blijven", schrijft het college in haar antwoord. Bij de verontwaardigde bewoners duidt dit op een plan dat helemaal dichtgetimmerd is en veranderingen onmogelijk zijn. De gemeente heeft feitelijk niets fout gedaan, maar door haar ongewone procedure wel onnodig veel argwaan gewekt. Om de onrust te temperen gaat wethouder De Jong op korte termijn met de verontruste bewoners praten. De beslissing over het plan valt in de raadsvergadering van november.

Uit de krant