De betreffende Linden rond de hof.| Foto: Piet de Boer
De betreffende Linden rond de hof.| Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

Bilars: 'Bomen vellen voor veiligheid'

Politiek Politiek

Alle achttien Linden rond de hof moeten geveld. Twaalf bomen zijn ziek en daarom gevaarlijk, vindt het college. Wethouder Martijn Billars is geschrokken van het rapport dat hij woensdag, nog warm van de pers, in handen kreeg. De vier goede bomen worden ook verwijderd als het aan het college ligt.

Door Piet de Boer

Bij de jaarlijkse controle van de zilverlinden rond bij de Witte kerk bleek dat het merendeel van de bomen er slecht aan toe is. Hoe kan het dat de situatie zo verslechterd is, vraagt de Partij van de Arbeid zich af. Het bomenbestand is namelijk in 2014 ook grondig bekeken. Toen dreigde nog geen gevaar. Elk jaar zijn de bomen bovendien opnieuw onderzocht. Het omvallen van een zware linde bij de storm in juni was misschien een voorteken. Deze knoepert is in stukken gezaagd samen met de jonge, slanke boom die er naast stond.

Gevaar van twaalf bomen

Martijn Bilars is bezorgd en wil niet alleen de zieke bomen maar alle bomen omzagen. De commissie Ruimte en Wonen moet het rapport echter nog ontvangen en bespreken. Wethouder Bilars zegt toe, pas na bespreking van het rapport in de commissie de bomen te vellen. Het rapport met begeleidende brief wordt op zijn vroegst deze week naar de raadsleden verstuurd.

Gezien het gevaar dat de twaalf bomen blijkbaar opleveren, zal daarna snel overgegaan worden tot vellen.

Het college krijgt bijval van de VVD. ''Ik wil niet op mijn geweten hebben dat er slachtoffers zijn gevallen'', zegt fractievoorzitter Marc Cramer. Leon Floor (PvdA) wil liever eerst het rapport bespreken.

Plannen dorpscentrum

De bomen, ook de vier goede, zijn onderdeel van de plannen met het dorpscentrum.

De storm van 13 september heeft geen bomen geveld.

Uit de krant