Drumfanfare Altesa uit De Zilk voor Paleis Noordeinde. | Foto: pr
Drumfanfare Altesa uit De Zilk voor Paleis Noordeinde. | Foto: pr Foto: pr

Altesa naar generale repetitie Prinsjesdag

Algemeen

Ieder jaar wordt op de zondag voor Prinsjesdag in Den Haag de generale repetitie voor de derde dinsdag in september gehouden. Daarbij worden alle bewegingen met de koetsen en escortes van paarden met ruiters tot in de puntjes geoefend. Belangrijk is dat er ook muziekkorpsen spelen om de paarden te laten wennen aan de muziek. Hiervoor worden burgerkorpsen uitgenodigd. Op Prinsjesdag zelf, spelen de militaire korpsen. Drumfanfare Altesa oefende mee bij Paleis Noordeinde. In alle vroegte vertrokken ze naar de Koninklijke stallen.

In alle vroegte vertrokken ze naar de Koninklijke stallen in Den Haag waar zij samen met collega fanfare Vios uit Zoeterwoude de laatste instructies kregen.

Als een grote fanfare liepen ze voor de stoet met paarden en koetsen uit richting paleis Noordeinde. Bij het paleis aangekomen splitsten de twee fanfares zich, Drumfanfare VIOS ging door naar het Binnenhof en Altesa ging door het hek het binnenterrein van het paleis op. Hier werden het vertrek en de aankomst van de koetsen van de koninklijke familie geoefend. Met als hoogtepunt de bewegingen, die met de door acht paarden getrokken koets, voor de koning en koningin worden uitgevoerd. Zodra deze stil stond voor het paleis moest Altesa uit "volle borst" beginnen te spelen. De paarden gaven geen krimp.

Publiek

Nadat de complete stoet voorbij was getrokken, gaf de fanfare een klein concert voor het toegestroomde publiek. Vervolgens kwam de stoet terug vanaf het binnenhof, was er nogmaals een oefening en liepen ze terug naar de stallen. Ook hier gaven ze nog een kleine muzikale show voor alle aanwezige gasten. Om 12.00 uur waren ze klaar en ging de eigen stoet weer terug naar De Zilk.

Uit de krant