Je mag er niet alleen naar kijken, aankomen mag ook! | Foto: pr
Je mag er niet alleen naar kijken, aankomen mag ook! | Foto: pr Foto: pr

Modelbouwweekend bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Activiteiten

Bij Stoomtrein Katwijk Leiden vinden zaterdag 23 en zondag 24 september de zogenaamde smalspoormodelbouwdagen plaats.

Het museum maakt dit weekend ruim baan voor modelbanen en diorama's gemaakt door Nederlandse en buitenlandse topmodelbouwers. Ze bouwen zelf hun rijdend materieel en besteden ook veel tijd en zorg aan de landschappen. Het aanbod is dit jaar groter dan ooit.

Uitgaanstip

Voor alle liefhebbers van stoomtreinen en miniatuurtreinen is dit evenement een absolute must. Het laatste weekend van september worden er 27 modelbanen en diorama's opgebouwd van topmodelbouwers uit Nederland, Duitsland en België. Veel van deze modelbanen worden voor het eerst aan een groot publiek getoond. Deze banen staan opgesteld in het museum tussen stoere stoom- en diesellocomotieven, kipkarren en ander materieel dat tot vijftig jaar geleden niet was weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende.

De modelbanen zijn gemaakt in diverse schalen, sfeervol gedetailleerd, soms met een knipoog naar de werkelijkheid, maar vaak ook historisch 100 procent verantwoord. Modelbaantjes van amper een halve vierkante meter vol details en een grotere modulebanen waar treinen in Oostenrijkse, Indonesische of Amerikaanse landschappen rondrijden.

Hoewel de bouwers natuurlijk heel voorzichtig met hun modelbanen zijn, mogen kinderen vaak helpen om de treinen te laten rijden. Het zijn trouwens juist kinderen en de vrouwelijke bezoekers die de kleinste details het eerste opmerken. Kinderen kunnen bij "meester" Huub hun rangeerdiploma halen als zij een rangeerpuzzel weten op te lossen. Met een locomotief moeten zij vijf goederenwagons op het juiste spoor te weten te krijgen. Hun ouders of grootouders mogen deze uitdaging ook aangaan, maar dan moeten ze wel durven.

Miniatuurtreinen en echte stoomtreinen

Wat deze smalspoormodelbouwdagen echt uniek maakt, is het geluid van een stoomfluit van de stoomtreinen die een traject afleggen van ruim 3 km langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer. Omdat deze dagen samenvallen met het laatste weekend van het rijseizoen, op de herfst- en kerstvakantie na, rijden zij dit weekend met een uitgebreide dienstregeling. Als de modelbouwers binnen met de modeltreinen rijden, spelen de vrijwilligers graag nog een keer buiten met hun treinen.

Afkijken mag

Deze modelbouwers die hun hobby tot kunst hebben verheven, delen hun passie graag met de bezoekers. Hun recepten zijn niet geheim en vragen staat vrij. Dit evenement staat niet voor niets gepland aan het begin van de herfst. "Creativiteit en zelfbouw zijn al jaren troef bij de modelbouwers van smalspoor. Deze hobby is voor iedereen bereikbaar. Je hoeft er geen grote beurs of zolder voor te hebben", laat Peter Soonius van Stoomtrein Katwijk Leiden weten. Er is een aantal commerciële deelnemers aanwezig die speciale smalspooritems verkopen. Het museum is het gehele weekend open van 10.30 tot 17.00 uur.

Meer informatie

Het complete overzicht van alle deelnemers op de website of Facebook. Entree kost 9 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. Ritten met de stoom- en dieseltrein zijn bij deze prijs inbegrepen. Het museum bevindt zich aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Uit de krant