Niet in alle gezinnen is er geld voor sport- of muziekles. Het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds helpen veel van deze gezinnen, zodat de kinderen niet buiten de boot vallen.
Niet in alle gezinnen is er geld voor sport- of muziekles. Het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds helpen veel van deze gezinnen, zodat de kinderen niet buiten de boot vallen. Foto: pr

Financiële fusie-update voor muziekles

Algemeen

De harmonie- en fanfaremuziek in Noordwijkerhout krijgt meer geld om leerlingen op te leiden. Educatie voor trompet en grote trom kost gemiddeld 500 euro per leerling per jaar.

Door Piet de Boer

Burgemeester en wethouders stellen voor in 2017 6000 euro extra in het muziekonderwijs te investeren en daarna structureel 5000 euro meer. Hiermee komen de muziekverenigingen op vergelijkbaar niveau als de gezelschappen bij fusiepartner in spe Noordwijk.

De drie muziekgroepen in Noordwijkerhout en De Zilk organiseren gezamenlijk de opleiding van hun muzikanten. Budget 34.000 euro per jaar. Te weinig vindt het college. Burgemeester en wethouders stellen voor dit jaar 6000 euro toe te voegen aan het budget en vanaf volgend jaar telkens 45.000 euro te investeren in de opleiding van muzikanten van deze drie verenigingen. Wethouder Martijn Bilars sprak woensdag 6 september van 'een inhaalslag'. Het aantal leerlingen is toegenomen en groeit nog steeds. De jaarlijkse subsidie van 34.000 euro is gelijk gebleven.

De forse verhoging is vooral ingegeven is door de aanstaande fusie met Noordwijk. Daar zijn de vergoedingen hoger. Met dit voorstel wil het college dat verschil verkleinen, maar ook gewoon om de verenigingen 'overeind te kunnen houden'. Geld voor het wegwerken van achterstallig onderhoud zo lijkt het. Het college heeft in zijn voorstel dan ook geen tegenprestaties geformuleerd.

Maar misschien gaan de musici van de Harpe Davids, Altesa en Jeanne d'Arc vaker door de straten marcheren of meer concerten geven? Vreemd is dat andere muzikanten niet voor dit scholingsgeld in aanmerking kunnen komen. Bij voorbeeld een accordeonist van een shantykoor of de organist van een kerkkoor.

Uit de krant