Afbeelding

Noordwijkerhouter moet gezonder leven

Algemeen

Het aantal mensen dat lijdt aan obesitas is na 2012 fors toegenomen. Ook het drankgebruik, met name bij ouderen, stijgt alarmerend. De jeugd sport bovendien minder. Sporten is echter gezond en je wordt er gelukkiger van, zo stelt het college.

Door Piet de Boer

Wethouder Bert Gotink stelt daarom voor buurtsportcoaches aan te stellen. Met sporten zijn de maatschappelijke problemen te voorkomen als drankgebruik, obesitas en eenzaamheid.

Obesitas is onder andere bij 65 plussers een groeiend probleem. In vier jaar tijd verdubbelde het percentage te dikke Noordwijkerhouters van boven de 65. Bijna één op de vijf heeft nu last van aanmerkelijk overgewicht (18%). Positief is dat 65-plussers ook meer zijn gaan sporten en nu voldoen aan de fitheidsnorm en de Norm Gezond Bewegen.

Het alcoholgebruik in het dorp is echter onveranderd hoog. Bij 65-Plussers is bijna een op de tien een zware drinker (8%). Bij de groep volwassenen (19-64 jaar) is er weliswaar een flinke daling (-4%) zichtbaar, maar 16 procent zware drinkers is nog steeds hoger dan de landelijke cijfers. Tenslotte is er opvallend veel eenzaamheid in de gemeente. In het rapport Beleidsvisie Buurtsportcoaches staat dat ''mogelijk de helft van de bevolking (…) eenzaamheidsgevoelens [ervaart]. Maar liefst één op de twaalf inwoners is zelfs ernstig eenzaam. ''

Bewegen

De gemeente wil dat aanpakken onder andere met sport en bewegen voor ouderen , kwetsbare bewoners, maar ook kinderen in groep zeven/acht van het basisonderwijs en de onderbouw van het middelbaar onderwijs. Zij moeten meer mogelijkheden krijgen en gestimuleerd worden om in beweging te komen. Of zoals Gotink het kernachtig formuleert "om ze van hun stoel los te weken". Buurtsportcoaches gaan met gymleraren op school, sportverenigingen en maatschappelijke instellingen de doelgroepen in beeld brengen en sportmogelijkheden van de grond tillen. Gotink:"Investeer aan de voorkant in bewegen en in meedoen, dan kun je impliciet veel zorgkosten voorkomen.

Het belangrijkste is dat mensen zich sociaal gelukkig voelen" . De nieuwe buurtsportcoaches (2,3 fte) gaan als de raad instemt op 1 januari 2018 beginnen.

Uit de krant