Werken met de computer of laptop hoeft niet moeilijk te zijn. Bij het computertrefpunt in De Greef worden senioren geholpen in kleine groepjes.
Werken met de computer of laptop hoeft niet moeilijk te zijn. Bij het computertrefpunt in De Greef worden senioren geholpen in kleine groepjes. Foto: pr

Digitale misser bollengemeenten

Politiek Politiek

De zes Duin- en Bollenstreek gemeenten waaronder Noordwijkerhout zijn vergeten leerlingengegevens te anonimiseren. De gegevens zijn van kwetsbare leerlingen in het speciaal onderwijs die gebruikmaken van leerlingenvervoer. Deze zijn gepubliceerd op een site voor de aanbesteding van leerlingenvervoer. In Noordwijkerhout gaat het om minimaal 34 kinderen. De gemeente heeft de ouders bericht.

Door Piet de Boer

Het programma RTL nieuws onthulde dat gegevens van leerlingen van 21 gemeenten in Nederland op de aanbestedingswebsite Tenderned stonden. RTL spreekt over huisadressen, geboortedata, schoollocaties en roostertijden. Wethouder Gotink zegt dat de gegevens maar heel kort konden worden ingezien. Dezelfde dag (5 september) zijn ze verwijderd. De gemeente is verantwoordelijk voor het bescherming van de privacy van deze leerlingen.

Zij moet ervoor zorgen dat de privégegevens niet op straat komen te liggen. Alle ouders zijn inmiddels met een brief op de hoogte gebracht. In Noordwijk heeft men het voorbeeld gevolgd en de 56 gezinnen aangeschreven die een kind hebben dat niet zelfstandig naar school kan.

Ook in Teylingen zegt men de ouders op de hoogte te hebben gesteld. Het gaat volgens de volgens de woordvoerster alleen om postcodes en adressen.

Het gaat beslist niet over scholen en of de leerling een rolstoel gebruikt.

Uit de krant