Raymond Salman
Raymond Salman Foto: Wim Siemerinkg

Raymond Salman wil Noordwijkers echte stem geven

Politiek Politiek

Raymond Salman weet het zeker. Hij zal de strijd tegen het afwijzen van zijn referendumverzoek tot het eind blijven voeren.

Door Wim Siemerink

Dat doet hij omdat hij van mening is dat de inwoners van Noordwijk de kans moet worden gegund om zich hierover duidelijk uit te spreken. In de haast die ontstond nadat de burgemeester van Noordwijkerhout dreigde anders met Teylingen in zee te gaan was er nauwelijks ruimte voor een, in de ogen van Salman noodzakelijk, fatsoenlijk democratisch proces.
Om die reden heeft hij alles in het werk gesteld om de gewone Noordwijkers alsnog een stem te geven. Allereerst kwam er het referendumverzoek aan de gemeenteraad wat op formele basis werd afgewezen.

Hiertoe tekende hij direct bezwaar aan. De commissie van bezwaar en beroep nam ruimschoots de tijd en gaat dit pas op 31 augustus behandelen. Daarbij bleef Salman echter niet stil zitten.
Allereerst werd een op 25 juli per brief een beroep gedaan op minister Plassterk met het verzoek aan het herindelingsadvies nog geen gevolg te geven. Omdat er een gerechtelijke procedure is aangespannen. (Lees het hele artikel op: www.noordwijkerhoutsweekblad.nl)


Onomkeerbaar

Hierna ging een bezwaarschrift naar de provincie. Ook daarin het verwijt dat onnodige haast gemaakt werd om het herindelingsadvies onomkeerbaar om te zetten in een herindelingprocedure.
Daarna werden alle statenleden persoonlijk door Salman geïnformeerd. Salman daarover: 'Mijn brief staat op de agenda van de komende vergadering en zal zeker aandacht krijgen.'
Omdat dit nog niet genoeg leek stuurde hij op 9 augustus een email naar alle leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Met nadrukkelijk het verzoek tot het stellen van kritische vragen aan minister Plasterk. En er bij hem op aan te dringen dat er vooralsnog geen procedureel gevolg wordt gegeven aan 'het Herindelingsadvies totdat de bestuursrechter definitief zal hebben beslist, of dat er toch nog een referendum is gehouden.


Overdreven

Het lijkt allemaal wat overdreven en vanuit kringen in den Haag is men terughoudend om duidelijk te reageren. Maar gezegd wordt wel dat bij zaken zoals deze met het voornamelijk een zaak blijft van beide gemeenten. Omdat dit verzoek tot herindeling en dus een fusie van de 2 dorpen op hun eigen initiatief is gedaan en er geen druk van bovenaf blijkt te geweest. Zodat dit politiek gezien een zaak blijft waarbij beide gemeenteraden leidend zijn. De kansen dat de minister aan het verzoek vervolg geeft wordt daardoor bijzonder klein geacht.
Maar Salman blijft hoopvol, verwacht veel van zijn bezwaarschriften en ziet de rechter als een extra redmiddel.

Op de vraag waarom hij de strijd niet opgeeft zegt hij: 'Vanaf het begin heb ik mij ingezet om de Noordwijkers bij deze belangrijke beslissing een echte stem te geven. Ik laat dit niet meer los en ga de strijd aan tot het einde.' Hij benadrukt dat hij dit deed op persoonlijke titel. 'Dat mijn broer wethouder is heeft mijn interesse in de dorpspolitiek wel beïnvloed. Maar deze strijd voer ik geheel en al zelf. Omdat ik vind dat de politiek de inwoners serieus dient te nemen'.
Salman lijkt het gelijk aan zijn kant te hebben als hij de politiek de plotselinge haast verwijt. En het heeft er ook alle schijn van dat het chantagemiddel van burgemeester Goedhart inderdaad de oorzaak is geweest dat de politiek de komende verkiezingen, met daarbij een fusie als inzet, niet wilde afwachten.


WOB-verzoek

Raymond Salman kwam deze week opnieuw opvallend in actie. Met een verzoek om op basis van de Wet Openbaar Bestuur het dossier rondom zijn acties en reacties van ambtenaren en bestuurders aan hem ter beschikking te stellen. Salman: 'Ik ben heel benieuwd naar wat er in de afgelopen tijd allemaal is gedaan, wat er in bijeenkomsten waar wij niet bij waren is gezegd en wat er officieel is geschreven over mij en mijn acties. Bovendien wil ik graag weten welke kosten hier inmiddels al aan verbonden zijn.'

Uit de krant