In en rond de bedrijven lopen medewerkers om bezoekers te informeren.
In en rond de bedrijven lopen medewerkers om bezoekers te informeren. Foto: remco out

Veel te zien op 26e Bollenstreek in Bedrijf

Algemeen

Acht agrarische bedrijven hadden zaterdag 12 augustus hun deuren geopend tijdens Bollenstreek in Bedrijf. Voor de 26ste keer kregen liefhebbers de kans een kijkje te nemen wat er allemaal in de kassen, de garages en op het land gebeurt.

Door Remco Out

Iedere editie wordt een ander deel van de Bollenstreek uitgekozen waar bedrijven hun deuren openen.

Deze editie was Noordwijkerhout aan de beurt met bedrijven aan de Leidsevaart, Schippersvaartweg en Pilarenlaan. Overal was het erf opgeruimd en stonden de mooiste machines buiten.

In de schuren of op de werkplekken liep personeel rond om over hun werkzaamheden te vertellen.

Ook bij Mechanisatiebedrijf Wout Hogervorst hadden ze hun beste gedaan om alles zo goed mogelijk in beeld te brengen voor de bezoekers. De grote hoeveelheid machines kon hier niet naar buiten, dus stond op de werkplekken zelf.

Op de grootste landbouwvoertuigen was het mogelijk om even plaats te nemen. Voor jongeren was er een spel gemaakt van een heftruck: een grote bak was aan de heftruck waarmee de bestuurder moest proberen een bal naar het midden van de bak te krijgen.

Machines op de werkplek zelf

Directeur André Hogervorst: "We vinden het belangrijk om te laten zien wat we allemaal in huis hebben en doen. Door grote transporten kunnen we soms overlast veroorzaken. Op deze manier laten we zien wat er hier binnen allemaal gedaan wordt. Misschien maken we ook wel iemand enthousiast over dit werk. Dat zou helemaal mooi zijn."

Meerdere kwekerijen in bloemen en planten hadden hun deuren geopend. WiN Bloom had dit jaar toevallig planten op het land tegenover het bedrijf staan. Dus kregen bezoekers een rondleiding over het land en konden ze zien hoe de bloemen worden gesneden. "Mensen staan versteld van wat er allemaal bij komt kijken.

Distels en Vrouwenmantel

Op dit moment hebben de distels en vrouwenmantel staan die nu ook gesneden en verwerkt worden. Binnen hebben we iemand staan die van onze bloemen gelijk boeketjes maakt voor de bezoekers", vertelt Dennis Wieringen, een van de directeuren.

De Open Dag agrarische bedrijven Bollenstreek in Bedrijf is een initiatief van de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) en de Land- en Tuinbouworganisatie Noord (LTO Noord).

Doel van de Bollentstreek in Bedrijf is om inwoners van de Bollenstreek te betrekken bij het werk van de agrarische bedrijven.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant