Afbeelding

column: Bollenpraat

Column Bollenpraat

Onlangs deed het Ministerie van Economische Zaken een onderzoek naar het imago van de boeren en tuinders. De burgers gaven hen een rapportcijfer van 7.7. Helemaal niet gek als je bedenkt wat er bijna dagelijks aan nieuws over de burgers wordt uitgestort. Mest, fosfaat, CO2, bodemdaling, Q-koorts, melkplas, verdachte eieren, bijensterfte, ganzen-problemen, uitstervende grutto's, tot gen-voedsel en plofkip aan toe. Staatsecretaris v. Dam is kennelijk zo tevreden met de uitkomst van het onderzoek, taak volbracht, dat hij gelijk ontslag nam en een baantje bij de omroep heeft aangenomen. Zijn imago bij de boeren was trouwens maar een 3.0! Aan imago moet je continu werken. Zo laten boeren onder massale camera-belangstelling, hun koeien voor het eerst de wei in. Gek geworden van het overdadige zonlicht maken ze de gekste capriolen. Tuinders hebben hun "Kom in de kas" en de nodige corso's. Die van de Bollenstreek is wel het bekendst. Zo ook houden zaterdag 12 augustus de agrarische bedrijven in het Hart van de Bollenstreek hun jaarlijkse "Open Dag" aan de Schippersvaartweg, de Leidsevaart en de Pilarenlaan.

- Allereerst Bouwmeester, net 50 jaar oud, vaste planten die allemaal in de volle grond geteeld worden. De vele soorten irissen zijn hun specialiteit.

- Meeuwenoord vervoert alles, ruimt al het afval op en geeft er een goede bestemming aan.

- Wout Hogervorst, één van de Willy Wortels in de bollenmechanisatie, richt zich nu vooral op heftrucks en spuitmachines, tot heel groot aan toe.

- Bij de Trampoline wonen onze Poolse medewerkers, heel tevreden, op, hoe kan je het verzinnen, de voormalige rioolzuivering.

- Geerlings heeft de teelt van calla's goed onder de knie en is intussen wereldspeler.

- Walter Duivenvoorden en Warmenhoven vormen de nieuwe generatie techneuten; ze maken alles.

- Theo Nulkes en de Gebroeders van Wieringen hebben de bollen vaarwel gezegd en doen nu alleen in vrouwenmantel en distels. Dan zijn er een imker, Rijnland, NoVaTo, De Zwarte Tulp, Geestgrond en natuurlijk een trein voor de kinderen.

Aad van Ruiten

Uit de krant