Peter van Bockhove en Sjaak van den Berg (rechts) zijn het eens: er is een nieuwe werkelijkheid. | Foto: Wim Siemerink
Peter van Bockhove en Sjaak van den Berg (rechts) zijn het eens: er is een nieuwe werkelijkheid. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Tegenstanders fusie willen lokale belangen veiligstellen

Algemeen Politiek

'Er is een nieuwe werkelijkheid, dus we gaan hard aan de slag. om vooral de belangen van de lokale bewoners te behartigen.' Dat was het slotakkoord na een langdurig gesprek dat we hadden met de twee lokale fractievoorzitters, Peter van Bockhove en Sjaak van den Berg.

Peter van Bockhove behoeft voor de Noordwijkers geen verdere introductie. Van de fractievoorzitter van NZ Lokaal, de grootste fractie in Noordwijkerhout, weten we niet meer dan dat hij eerder Prins Carnaval was. Hij blijkt een ervaren technisch manager, consultant voor radio en tv en tevens stemacteur en presentator voor radio en evenementen. Noordwijkers kennen hem mogelijk van streekomroep BO, waar hij naast presentator ook de technisch coördinator is.

Tegen de fusie

We ontmoeten beide fractievoorzitters in een ongedwongen sfeer en wetende dat zij beiden pertinent tegen fusie stemden, vallen we met de deur in huis met de vraag: 'Waar ging het toch mis?' Peter Bockhove aarzelt geen moment: 'Het ging volkomen mis toen Goedhart met het dreigement kwam dat Noordwijkerhout mogelijk bij Teylingen ging aansluiten. Toen schoten de andere coalitiepartijen volkomen onnodig in de stress. Sjaak van den Berg:'Bij ons ging het mis toen de secretaris de alarmbel liet rinkelen. Kort daarvoor waren we er nog van overtuigd zelfstandig verder te kunnen. Er moest zelfs een geheel nieuw gemeentelogo komen. Beide heren zijn de zelfde mening toegedaan over de manier waarop de kiezers zouden zijn bedrogen. 'Natuurlijk had de bevolking zich moeten kunnen uitspreken, liefst gewoon tijdens de reguliere verkiezingen. Daar had fusie een onderdeel van moeten zijn. Maar de andere partijen vreesden zetelverlies', aldus van Bockhove. Van den Berg beaamt dit. Een referendum bleek een mogelijke tweede optie in Noordwijk, maar Noordwijkerhout kende echter geen referendumverordening, dus daar was dit onmogelijk geweest.

Toekomst

Voordat we het over de toekomst gaan hebben stelt de Noordwijkse fractievoorzitter nog even vast: 'We worden allemaal gefopt door het ambtelijk apparaat. Er is vastgesteld dat het bij ons in het gemeentehuis niet goed zou gaan, maar dezelfde mensen moeten dan wel deze nieuwe werkelijkheid vorm gaan geven'. En dan naar de toekomst toe: 'Het lijkt mij goed als we hier in dit proces een nieuwe onafhankelijke manager aanstellen die zich niet alleen maar laat leiden door de gemeentesecretaris. Eén met een goed werkende politieke antenne en die een bestuurskundige kan worden genoemd'. Sceptisch is hij ook over de suggestie dat er bij de kernen bordjes moeten komen zoals bijvoorbeeld: 'Noordwijk Binnen (gemeente Noordwijk)' Van Bockhove: 'Al jaren zetten we ons in om de twee kernen tot elkaar te brengen. Winkeliers verenigen zich. De Oranjeverenigingen inmiddels ook. En nu wil men de klok terugzetten?' Sjaak van den Berg: 'Wij moeten daar later nog naar te kijken. Voorlopig richten wij ons op Noordwijkerhout en de Zilk.'

Zorgen

De mannen stellen vast dat er in de komende 18 maanden heel wat moet gebeuren. Zoals alle verordeningen met elkaar vergelijken. Van APV tot bouwverordening, van hondenbeleid tot evenementenvergunningen. Van den Berg noemt de winkelopenstelling op de zondagen, van Bockhove het uitwerken van een gezamenlijke toekomstvisie. Angst is er voor de komende tijd, waarin de dienstverlening aan de burger, die volgens de leiding nu al beter zou moeten, nog meer onder druk komt te staan, doordat iedereen bezig is met het oplossen van fusieproblemen. Beiden hopen dat er na verkiezingen op 1 januari 2019 een sterk college met deskundige vakwethouders komt, die de broodnodige daadkracht zullen tonen. Die er zorg voor dragen dat geheime en besloten vergaderingen tot een absoluut minimum beperkt blijven.En die met kennis van zaken de sociale problemen aanpakken en die dienstverlening ook aan gewone mensen hoog in het vaandel dragen.

Uit de krant