Afbeelding
Foto: pr

Somertijd: Hier is het veilig

Column

'Somertijd' is geschreven door de 33-jarige Somer Al Abdallah. Hij woont samen met zijn vrouw en zoontje in Noordwijkerhout. Sinds hij in Nederland is houdt hij zich onder meer bezig met het schrijven van opiniebijdragen voor Nederlandse dag- en weekbladen. Voor het Noordwijkerhouts Weekblad schrijft hij deze zomer in vier delen over zijn ervaringen met de Nederlandse cultuur in het algemeen en zijn indrukken van Noordwijkerhout en de Bollenstreek in het bijzonder.

"In 2013 ging ik met mijn vrouw weg uit Syrië naar Turkije waar ik als journalist heb gewerkt net als ik daarvoor in Syrië had gedaan. Ongeveer anderhalf jaar later zijn we naar Nederland gegaan. Dat had ik me vroeger nooit voor kunnen stellen, dat ik ergens anders dan in mijn land zou leven. Maar het is logisch dat je veiligheid zoekt als je land kapot is, je leven bedreigd wordt en als je alles bent kwijtgeraakt.

Nu ben ik hier in Nederland, in Noordwijkerhout en dat is wat belangrijk is. Maar het is niet alles. Hier hebben mijn vrouw en ik ons eerste kind gekregen. Over ruim twee maanden wordt hij twee jaar. Het is niet makkelijk om een nieuw leven in een nieuwe plaats te beginnen, aan alles te wennen en alles te regelen, vooral als je een kind krijgt en hier zonder familie bent.
Maar er zijn altijd mensen die je een goed gevoel geven, mensen die je nooit zal vergeten. De mensen die jou een helpende hand geven bij het opbouwen van je leven, iemand die je met de taal helpt om de belangrijkste stap te doen, of iemand die iets leuks voor je doet.

Beschuit met blauwe muisjes

Je kunt iemand die bij jou thuis komt om naar jouw nieuws te vragen of die je belt om naar je familie te vragen als er iets vreselijks in Syrië gebeurde, alleen maar enorm waarderen. Evenals iemand die, toen je een kind kreeg, bij jou thuis kwam met versiering en beschuit met blauwe 'muisjes', die de kamer versierde, boodschappen deed, en ook nog hielp met koken. En iemand aan wie je je kind met een gerust hart kunt toevertrouwen, om op hem te passen.
Door zulke mensen weet ik zeker dat ik gelukkig ben dat ik hier in dit leuke dorp, Noordwijkerhout, en onder deze mensen leef.

De aanwezigheid van de mensen om je heen laat het leven beter gaan, je voelt je niet alleen. Veiligheid is niet alleen maar een veilige plek waar je bent, veiligheid is het gevoel dat je krijgt door deze mensen, deze houding, zelfs door een groet en een glimlach op straat."

Uit de krant