Leon Floor (l) en Jan Janson. | Foto:
Leon Floor (l) en Jan Janson. | Foto: Foto's: noordwijkerhoutpvda.nl

Stuivertje wisselen binnen PvdA

Politiek Politiek

Tijdens n de laatste raadsvergadering voor het zomerreces kondigde Leon Floor aan een stapje terug te doen. Hij wil in september zijn zetel na veertien jaar definitief afstaan aan Jan Janson en Ineke Secker.

Door Piet de Boer

Geen lijsttrekkerschap dus voor Leon Floor in 2018. Hij neemt afscheid als voorman en de verantwoordelijkheid voor de partij over moet overdragen aan burgerraadslid Jan Janson. In de fusievergadering hield hij een afgewogen en helder pleidooi voor fusie. Hij veegde de vrees voor grote veranderingen van tafel. "Ook de identiteit komt niet in gevaar", stelt Floor. "Onze ambities om een dorp te zijn en te blijven waar het fijn is om te verblijven, komen niet op de tocht te staan.

Onze kermis, ons carnaval en ons VVSB hoeven er niet onder te lijden. Fusie is een volstrekt logische stap. Er is al zoveel tijd verspild met toenaderingspogingen, die telkens mislukten." "De bevolking zal nooit om een fusie vragen", concludeert Floor, "tenzij ze zien dat het in andere gemeente veel beter gaat. Bovendien ervaart de burger geen grenzen in zijn dagelijks leven."

Vier dagen Kokkerhout

"Alleen het bestuur, de raad en de ambtenaren merken wanneer er behoefte is aan verandering. Zij moeten ervoor zorgen dat het straks niet slechter gaat. Dat de dienstverlening op peil blijft.

Op dat moment moet de politiek en het bestuur handelen. Er moet dan een beslissing genomen worden." Er is volgens hem in alle openheid gediscussieerd over de fusie. Geen achterkamertjespolitiek.

Voor wat betreft de nieuwe naam, herhaalt Floor de suggestie van zijn opvolger Janson: vier dagen Kokkerhout en de rest van de 361 dagen Noordwijk.

Floor blijft als burgerraadslid voorlopig wel de commissievergaderingen Ruimte en Wonen bijwonen. "Het is dus stuivertje wisselen," zegt hij lachend.

Op 28 september neemt hij definitief afscheid van de lokale Noordwijkerhoutse politiek.


Uit de krant