Aanwezige collegeleden bij de persconferentie over fusie. | Foto: gemeente Noordwijkerhout
Aanwezige collegeleden bij de persconferentie over fusie. | Foto: gemeente Noordwijkerhout

Fusie een feit: " Eerst de soft- dan de hardware"

Politiek Politiek

De gemeenteraad van Noordwijkerhout heeft 6 juli tijdens de raadsvergadering besloten te fuseren met de gemeente Noordwijk. Een nieuwe gemeenten met vier kernen: Noordwijkerhout, De Zilk, Noordwijk aan zee en Noordwijk Binnen. Door de fusie op 1 januari 2019 worden de gemeenteraad-verkiezingen uitgesteld tot eind 2018. De fusie is nodig om bestuurlijk te blijven meespelen in de Bollenstreek en een ambtenaren apparaat te krijgen die de toekomstige taken aan kan. Er komt een kernenbeleid voor de vier kernen in het grote nieuwe Noordwijk.

Door Piet de Boer

De uitslag was geen verrassing. De coalitiepartijen zijn voor en ook de Partij van de Arbeid en Groenlinks hebben weinig moeite met deze fusie. Een fusie veroorzaakt door externe druk: de ambtelijke klontering van Hillegom, Lisse en Teylingen. Noordwijkerhout moest daardoor gedwongen beschutting zoeken bij Noordwijk. Noordwijkerhout had weinig in te brengen in regionale overlegorganen en bij het sociaal domein.

In Noordwijk klonk na het fusiebesluit gejuich in de raadzaal. In Noordwijkerhout bleef het stil. Fusie is hier meer noodzakelijk kwaad zo lijkt het. Eén partij blijft ageren tegen deze fusie. NZLokaal weigert mee te werken aan samensmelting. Een treurige dag vindt de gehele fractie. De vijf leden verschenen daarom in rouwkleding in de raadszaal.

De VVD heeft moeite met deze fractie. Raadslid Hans Knapp (VVD) haalt snoeihard uit naar Sjaak van den Berg.

Zowel door het antifusie standpunt dat hij overigens tot voor kort zelf aanhing, maar ook vanwege uitlatingen van aftredend partijvoorzitter en voormalig VVD-er Vincent Smit. Smit vindt dat de zelfstandigheid van Noordwijkerhout verkwanseld is.

Zijn uitspraken schoten Knapp in het verkeerde keelgat. Hij eiste dat Van den Berg afstand nam van de uitspraken van Smit. Van den Berg liet zich niet provoceren. Smit is geen bestuurslid meer maar NZLokaal blijft tegen de fusie.

Twaalf voor en vijf tegen

Van den Berg blijft het fusieproces een holderdebolder proces vinden. Waarom zo snel? De coalitiepartijen, maar ook de PvdA zagen de fusie niet zitten als onderwerp voor de gemeenteraadsverkiezing. Vertraging, denken zij. De fracties willen een nieuw mandaat van de kiezers niet afwachten.

Alhoewel het hier om meer gaat dan de aanleg van een fietspad. Zelfstandigheid is de eerste belofte in het coalitie akkoord tussen VVD, CDA en D66. Deze belofte kan volgens de coalitiepartijen zonder blikken of blozen, gebroken worden. Het mandaat duurt immers vier jaar. Punt. De partijen ontkennen kiezersbedrog. Voor hen geldt: eens gegeven voor vier jaar, blijft gegeven voor vier jaar. Ook al verander je zelfstandigheid in fusie. Met twaalf voor en vijf tegen wordt het fusieplan aangenomen.

Out of the box-denken

Het bestuur viert zijn overwinning bescheiden. Burgemeester Gerrit Goedhart en Jan Rijpstra ontmoeten elkaar vrijdagochtend 7 juli op Nieuw Leeuwenhorst. Trots tonen ze de kaart van de nieuwe gemeente.

Een brede groene strook langs de kust. "Nu gaan we de software van de nieuwe gemeente in orde maken", beloven de burgervaders.

Dat betekent vooral het samenvoegen van de gemeentelijke verordeningen.

Daarna wordt gekeken naar de noodzakelijke hardware, zoals een gemeentehuis. Of er plaats is voor 27 raadsleden en wethouders, burgemeester, griffier is zeer de vraag. "We gaan out of the box denken", zeggen Rijpsma en Goedhart.

Misschien staan de raadsleden straks achter katheders.


Stuivertje wisselen binnen PvdA

vertrek n Tijdens n de laatste raadsvergadering voor het zomerreces kondigde Leon Floor aan een stapje terug te doen. Hij wil in september zijn zetel na veertien jaar definitief afstaan aan Jan Janson en Ineke Secker.

Door Piet de Boer

Geen lijsttrekkerschap dus voor Leon Floor in 2018. Hij neemt afscheid als voorman en de verantwoordelijkheid voor de partij over moet overdragen aan burgerraadslid Jan Janson. In de fusievergadering hield hij een afgewogen en helder pleidooi voor fusie. Hij veegde de vrees voor grote veranderingen van tafel. "Ook de identiteit komt niet in gevaar", stelt Floor. "Onze ambities om een dorp te zijn en te blijven waar het fijn is om te verblijven, komen niet op de tocht te staan.

Onze kermis, ons carnaval en ons VVSB hoeven er niet onder te lijden. Fusie is een volstrekt logische stap. Er is al zoveel tijd verspild met toenaderingspogingen, die telkens mislukten." "De bevolking zal nooit om een fusie vragen", concludeert Floor, "tenzij ze zien dat het in andere gemeente veel beter gaat. Bovendien ervaart de burger geen grenzen in zijn dagelijks leven."

Vier dagen Kokkerhout

"Alleen het bestuur, de raad en de ambtenaren merken wanneer er behoefte is aan verandering. Zij moeten ervoor zorgen dat het straks niet slechter gaat. Dat de dienstverlening op peil blijft.

Op dat moment moet de politiek en het bestuur handelen. Er moet dan een beslissing genomen worden." Er is volgens hem in alle openheid gediscussieerd over de fusie. Geen achterkamertjespolitiek.

Voor wat betreft de nieuwe naam, herhaalt Floor de suggestie van zijn opvolger Janson: vier dagen Kokkerhout en de rest van de 361 dagen Noordwijk.

Floor blijft als burgerraadslid voorlopig wel de commissievergaderingen Ruimte en Wonen bijwonen. "Het is dus stuivertje wisselen," zegt hij lachend.

Op 28 september neemt hij definitief afscheid van de lokale Noordwijkerhoutse politiek.


Uit de krant