Afbeelding
Foto: Thea ter Heide - Vrolijk

Derde termijn Gerrit Goedhart?

Algemeen Politiek

Noordwijkerhout gaat hoogstwaarschijnlijk aanstaande donderdag de stap zetten naar een fusie met Noordwijk. Voor de raadsvergadering van 6 juli wordt Gerrit Goedhart dezelfde avond herbenoemd als burgemeester voor een derde termijn van in principe zes jaar. Hoe voelt dat?

Door Piet de Boer

"Heel goed. Naar mijn gevoel is de werkverhouding met raad en college heel goed en met inwoners kan ik het ook nog steeds uitstekend vinden. En dat is na twaalf jaar toch best bijzonder."

Bij fusie volgt op 1 januari 2019 ontslag voor u als burgervader. Als de fusie doorgaat is deze termijn kort.

"Ja, dat is natuurlijk wel gek. De raad besluit eerst over de herbenoeming voor zes jaar en meteen daarna over de fusie van de gemeente en dus over het ontslag van de burgemeester over anderhalf jaar."

Er zijn ook geruchten dat u al eerder vertrekt . In januari 2018. Wat is de reden daarvan?

"Ik weet van niets, maar ik ben benieuwd waar ik dan heen ga. Geruchten zijn altijd spannend. De reden voor vertrek zou moeten zijn dat de herbenoeming niet door gaat, maar dat zou een onverwachte tegenvaller zijn."

De fusie voorbereiden is u laatste grote klus. Ziet u daar tegenop?

"Nee, dat is een uitdagende klus. Het is net alsof je een nieuw huis bouwt en inricht. Wij willen dat de nieuwe gemeente aan alle moderne eisen voldoet. Niet een gemeente die al moeite heeft om alle vergunningen volgens de eisen van het rijk te verlenen (integraal, digitaal, binnen alle termijnen enzovoorts) maar een gemeente die ook in staat is om samen met de inwoners beleid te maken en uit te voeren."

U bent de laatste burgemeester van Noordwijkerhout. In wielertermen: Hoe voelt dat?

"In wielertermen is de laatste de rode lantaarn drager, in burgemeestersland wordt die gegeven aan de jongste burgemeester van het land. Beide gaat niet op voor mij. Ik voel me ook niet de laatste burgemeester van Noordwijkerhout. De eerste burgemeester van de nieuwe gemeente wordt de volgende. Grappig genoeg zijn er in de negentiende eeuw ook al burgemeesters van Noordwijk en Noordwijkerhout geweest, alleen hadden die toen twee gemeenten. Dat kon toen nog."

Gaat u straks solliciteren naar een nieuwe post als burgemeester?

"Vast, alleen valt het als je in de 60 bent niet mee om nog een vaste post te krijgen. Je komt dan eerder in de poel van waarnemers die door de Commissaris van de Koning kunnen worden ingezet."

Noemt u bij en sollicitatie het fusieproces met Noordwijk als een van uw Noordwijkerhoutse successen?

"Ja, ik vind dat ik Noordwijkerhout dan goed achterlaat. Gemeenten moeten een bepaalde schaal hebben om de toekomst aan te kunnen. Wat niet betekent dat het vanzelf goed gaat. Een grotere gemeente kan slecht bestuurd worden. De inwoners moeten dus actief blijven opletten. Dat is lokale democratie. Maar dat vertrouw ik de Noordwijkerhouters en Zilkers wel toe."

Gaat u een boek schrijven over uw belevenissen als burgemeester? Wat de dominee kan, kunt u toch ook?

"Nee, ik heb nooit columns geschreven, dus ik kan ze ook niet bundelen. Ik ben nog helemaal niet met mijn afscheid bezig, maar iedereen mag straks komen bij mijn afscheid. Daarna misschien weer een beetje studeren op geloof en democratie. Hoe zorg je nou dat je in de politiek het goede doet. Waar haal je de inspiratie vandaan die mensen met elkaar verbindt. Hoe maak je Europa een humanitaire kracht in een wereld vol onrecht. Misschien ga ik daar wel columns over schrijven. Maar zo schrijven dat mensen er iets aan hebben, is lastig hoor."

Gaat u de eerste steen leggen voor het nieuwe raadhuis in de nieuwe gemeente Noordwijk?

"Nee, want de bedoeling is niet al het geld van de nieuwe gemeente in een duur nieuw gebouw te steken, al zal er misschien wel wat verbouwd moeten worden."

Wat gaat u vooral missen als u vertrekt?

"Ik ga niets missen, ik word, hoop ik, donderdag herbenoemd!"


Uit de krant