Het Leeuwenhorst College. | Foto: archief
Het Leeuwenhorst College. | Foto: archief

Politiek: verdeling leerlingen, Leeuwenhorst bomvol, Northgo ook

Onderwijs Politiek

Leeuwenhorst krijgt elf nieuwe moderne klaslokalen. En een gymzaal. De 3,6 miljoen die daarvoor nodig is, moet wel de laatste vergroting van Leeuwenhorst zijn. De commissie Ruimte en Wonen kreeg de toezegging dat de bouw afgemaakt zou worden bij faillissement van de bouwer.

Door Piet de Boer

Bovendien zegde wethouder Bilars toe dat mochten de kosten meevallen de resterende euro's teruggestort worden. Een derde naar Leeuwenhorst en twee derde naar de gemeente Noordwijkerhout. Probleem blijft de 'overbevolking' van Leeuwenhorst. Het college moet van 1650 terug naar 1450 leerlingen.

Er is ruimte over bij Northgo, beweerde wethouder Martijn Bilars in de commissievergadering van Ruimte en Wonen op woensdag 21 juni. Northgo heeft genoeg lege lokalen, volgens het college. Een betere verdeling van leerlingen is wenselijk volgens het college. Maar niet afdwingbaar. Bilars wil daarom proberen 'te sturen met huisvesting'. In Noordwijkerhout krijgt Leeuwenhorst wel extra lokalen, maar moet ook tweehonderd leerlingen minderen. Die tweehonderd jongens en meisjes kunnen een plaats krijgen op het Northgo College in Noordwijk, veronderstelde de wethouder. Lege lokalen zat.

De rector van Northgo, Van der Plas, ontkent in alle toonaarden. "Al onze lokalen worden benut. Die zijn nodig voor de 825 leerlingen die daar nu les krijgen. Er staan in het geheel geen ruimtes leeg". De school in Noordwijk heeft wel "een ruim en zeer goed onderhouden schoolgebouw met mooie voorzieningen. Er zijn bijvoorbeeld voldoende comfortabele plekken waar de leerlingen kunnen pauzeren, zowel in de school als op het plein". Geen plaatsgebrek tijdens de pauzes in Noordwijk dus. Over het onderwijsbeleid van de gemeente na een eventuele fusie laat Van der Plas zich niet uit.

Waar 'het overschot' van tweehonderd Leeuwenhorst-leerlingen een plek moeten vinden, is dus de vraag. Wordt dat in een toekomstige nieuwbouw in Noordwijk of moeten deze 200 leerlingen uitwijken naar andere middelbare scholen elders in de bollenstreek? Misschien worden opnieuw de grenzen van het Leeuwenhorst opgerekt en blijft lunchen inschikken voor de leerlingen in Noordwijkerhout.

Uit de krant