Afbeelding
Foto: pixabay

Noordwijkerhout en Noordwijk financieel gezond

Politiek Politiek

Fusiegemeenten Noordwijkerhout en Noordwijk zijn financieel gezond schrijft de provincie Zuid-Holland in haar rapportage Financiële scan Noordwijk en Noordwijkerhout (juni 2017). Belastingen gaan in Noordwijkerhout omlaag. De nieuwe gemeente krijgt te maken met twee grote financiële projecten. De herindeling van sportpark De Boekhorst in Noordwijkerhout en de bouw van de parkeergarage in Noordwijk. Het is nog niet duidelijk welke financiële gevolgen deze megaprojecten hebben op de financiële gezondheid van de nieuwe gemeente.

Door Piet de Boer

De Provincie Zuid-Holland geeft met dit lijvige rapport van bijna honderd pagina's groene licht voor verregaande samenwerking of fusie. De provincie heeft in beide raadhuizen geen 'lijken in de kast' gevonden voor 2015 en 2016. Dit jaar hebben beide plaatsen wel een 'repressief toezichtregime'. De provincie kijkt toe en moet toestemming geven voor grote uitgaven. Gebruikelijk bij het voornemen tot een fusie.

De provincie laat in het rapport ook zien wat er gebeurt als de beide gemeenten samengaan. Fuseren betekent voor de burger in Noordwijkerhout een daling van de woonlasten met ongeveer 5,1 procent. Dit getal geldt voor meerpersoonshuishoudens met een koopwoning van 250.000 euro. Goed nieuws voor de belastingbetaler in Noordwijkerhout. In Noordwijk moeten ze iets meer gaan betalen. Bijna twee procent. Verder zal de Rijksoverheid de geldkraan naar de nieuwe gemeente iets meer dichtdraaien. Groter betekent straks dus minder geld van de Rijksoverheid. Structureel 350.000 euro per jaar. De lasten van de nieuwe gemeente dalen ook. Met drie ton. Over het personeel kan de Provincie niet veel zeggen. Dat past niet binnen dit onderzoek. Het enige dat zichtbaar wordt zijn de kosten van het huidige ambtenaren korps. Koffiedik kijken dus, wat het ambtenaren apparaat in de nieuwe gemeente gaat kosten. Komen er nieuwe ambtenaren bij?

Harde uitspraken over financële haalbaarheid van een fusie is nu nog niet te geven

De provincie pleit dan ook uitdrukkelijk voor harmonisatie van het financieel beleid van beide gemeenten. Tenminste als ze gaan fuseren. Op onderdelen verschilt het financiële beleid van de twee gemeenten, concludeert de provincie. Harde uitspraken over de financiële haalbaarheid van een fusie is nu nog niet te geven.

Pas na harmonisatie van het financiële beleid kun je de twee gemeenten 'onderling vergelijkbaar maken' schrijft de provincie.

Uit de krant