Afbeelding
Foto: piet de boer

Vrijwilligers bereiken met social media

Verenigingen

Verenigingen en organisaties met vrijwilligers weten onvoldoende wat de gemeente voor ze kan betekenen. De communicatie kan beter en wellicht moeten er andere activiteiten georganiseerd worden. De politiek zet het vrijwilligersbeleid een jaar in de koelkast. Eerst een beslissing over fusie of geen fusie. Er komt voorlopig dus geen nota en geen discussie.

Piet de Boer

De gemeente heeft diverse activiteiten om vrijwilligers werk te bevorderen en in het zonnetje te zetten. Denk bij voorbeeld aan de Vrijwilliger van het jaar en de Beursvloer. In de Voorjaarsnota zegt het college hierover: "Het is echter de vraag of deze activiteiten nog aansluiten bij de behoeften van de organisaties die met vrijwilligers werken en de behoefte aan vrijwilligers die sinds de decentralisaties veranderd is."

Vrijwilligers vervullen ook een rol in het sociale domein. Een oudere die graag bezoek wil af en toe, kan bij de Vrijwilligercentrale (Topaz) zijn vraag neerleggen. Zij proberen een of twee vrijwilliger te vinden die langs gaan om even te praten of een huishoudelijk klusje te doen, zoals planten water geven of bloembakken bijhouden. Deze vrijwilligers krijgen allemaal een training hiervoor zegt de medewerker van Topaz. Casper van der Graaf is beleidsmedewerker WMO, team Maatschappij. Om te peilen hoe bekend de activiteiten van de gemeente zijn hield hij een enquête onder verenigingen en organisaties die werken met vrijwilligers. Van voetbalclubs tot belangenverenigingen en maatschappelijk dienstverlening. De 150 formulieren die terug gestuurd zijn, vindt hij een goed resultaat.

De conclusie is dat de 'deelnemers over het algemeen tevreden zijn' over de activiteiten voor vrijwilligers door de gemeente. Het bekendste is de verkiezing 'Vrijwilliger van het jaar'. Veel vrijwilligers zijn daar ook blij mee. Anderen vinden de prijs niet nodig. Je bent vrijwilliger of je bent het niet. Daar besteed je geen speciale aandacht aan. Er zijn wel opmerkingen gemaakt over de keuze voor 'de meeste stemmen gelden.' Een vrijwilliger bij Topaz is aangewezen op de mensen die er bezocht worden en een voetbalclub kan uit een groot aantal leden reacties ontvangen. De gemeente heeft een werkgroep ingesteld die gaat kijken naar deze kies kwestie. Minst bekend is De Beursvloer en de Vrijwilligercentrale. Op het nieuwe vrijwilligers beleid moet nog even gewacht worden.

Als de fusie doorgaat komt er een vrijwilligersbeleid voor de nieuwe gemeente zegt Van der Graaf. Wel zijn al een aantal praktische aanpassingen. "Daarom wordt (in overleg met het veld) gekeken hoe de ondersteuning van het vrijwilligerswerk verbeterd en verder ontwikkeld kan worden." Er komt een werkgroep. Daarnaast wil men de communicatie verbeteren onder anderde door sociale media te gaan gebruiken.

Uit de krant