Afbeelding

Arie van den Burg Nederlands Kampioen Libre 2e klas

Sport Sport

Biljartvereniging Puyckendam berichtte afgelopen maand dat Arie van den Burg gewestelijk kampioen biljarten, libre tweede klas is geworden. Deze titel gaf hem het recht om het gewest Midden en West Nederland te vertegenwoordigen op het Nederlands kampioenschap te Ede, dinsdag 30 mei.

Libre tweede klas wil zeggen dat alle deelnemers een moyenne (gemiddelde) moeten halen tussen de 2,5 en 4.00 Het aantal caramboles dat in de tweede klasse gehaald kan worden is afhankelijk van het moyenne, en varieert tussen de 80 en 100 caramboles. Libre spelen betekent eigenlijk vrij spel. Men moet dus met de speelbal de twee andere ballen raken met de keu.

Wonder op het groene laken

Om 10.00 uur moesten de vier finalisten in Ede zijn.

Van den Burg moest 80 caramboles maken, zijn moyenne lag iets lager en de drie andere spelers. De eerste partij verloor Van den Burg, maar hij kwam maar zeven caramboles tekort. Een normale partij duurt ongeveer 27 beurten, maar in de tweede partij kreeg Van den Burg de smaak te pakken: in slechts dertien beurten liet hij zijn tegenstander met slechts veertig caramboles achter zich.

Nadat alle spelers twee ronden hadden gespeeld stond zijn eerste tegenstander op vier punten (wedstrijd winnen: twee punten, verliezen: nul punten en gelijkspel: één punt).

Samen met zijn laatste tegenstander stond Van den Burg toen op twee punten. Zijn derde tegenstander uit Langstraat versloeg hij in 24 beurten.

Op de andere tafel gebeurde een wonder. De man uit Emmeloord met vier punten stond meer dan 25 caramboles achter en kwam niet meer dichterbij. Uiteindelijk verloor hij met zestien caramboles. De eindstand: Arie van den Burg 4, Ton van de Griendt uit Emmeloord 4, Henk de Beer uit Arnhem 4, Kees Pulles uit Langstraat 0.

Gelijke stand... en nu?

Daar zijn uiteraard regels voor en die luiden: bij gelijk aantal punten wordt het percentage berekend tussen het aantal te maken caramboles en de gemaakte caramboles.

De eindstand was hier als volgt:

Van den Brug 97,1 %

Van de Griendt 94,1 %

De Beer 82,6 %.

Arie vd Burg van biljartvereniging Puyckendam mag zich dus Nederlands Kampioen Libre tweede klas noemen.

Een prachtig resultaat voor de biljartvereniging van Noordwijkerhout in het bijzonder het de biljartsport in het algemeen.

Zelfs een balletje Met ongeveer 30 leden, zijn er spelers in alle gradaties bij deze vereniging. Nieuwsgierig? Kom een keer vrijblijvend langs om het spel te bekijken of om zelf de keu ter hand te namen, spelen in competitieverband is mogelijk, maar ook alleen recreatief spelen kan. Lid worden kost 2 euro per week. Meer info via de secretaris, 06-25237248.

Uit de krant