Afbeelding

Onno Zwart (GOM) wil versnellen

Algemeen Politiek

"Ik rijd wel eens door de Bollenstreek en zie wat er bereikt is. Mensen valt het vaak niet op. Een verdwenen schuur of bedrijfspand mist niemand. Directeur Onno Zwart van de Greenport Ontwikkelings Maatschappij (Gom) glimlacht als hij daarover vertelt. Herstructureren is soms frustrerend als het resultaat zo onzichtbaar is voor bewoners. Toch is het 'goed dat het gebeurt'. Het proces gaat wel 'met kleine stappen en alle raderen moeten precies in elkaar grijpen.' Onno wil er daarom dit jaar een tandje bij zetten.

Door Piet de Boer

Er zijn in 2016 meer contracten afgesloten met eigenaren voor het verwijderen van verouderde bedrijfsgebouwen. Dat levert in 2016 34.000 vierkante meter (3,4 ha) bollengrond op. De bedoeling is dat met de sloop ook 'verrommeling' wordt verminderd. Een open landschap dat willen de deelnemende gemeenten in de Gom hiermee bereiken. Bovendien worden kleine percelen samengevoegd om rendabele bollenbedrijven te houden in de bollenstreek. Grote, rechte percelen zijn namelijk meer rendabel en beter machinaal te bewerken. ,,Een klein bollenboertje op zijn knieen op een driehoekig stukje grond, is echte verleden tijd'', volgens Zwart. De Gom is niet met nostalgie bezig. In 2016 is 4,5 hectare nieuw, eerste-klas bollengrond gerealiseerd.

Zwart is tevreden over het resultaat van 2016. De ontwikkeling van bedrijventerrein Bulb Trade Park ligt voor op schema. De metalen bedrijfsskeletten schieten op dit moment als tulpen uit de bollengrond. Bulb Trade Park is bijna vol. Er is nog maar een hectare vrij, concludeert Zwart bescheiden maar tevreden. De woningkavels op het Abeelenpark raakt de Gom boven verwachting snel kwijt. Het aantrekken van de economie draagt daar positief aan bij. Om de kavels rendabel te kunnen verkopen, zijn grote kavel gedeeld. Kleinere kavels zijn meer in trek, volgens Zwart.

Toekomst

De directeur wil dit jaar versnellen. Hij gaat in 2017 grondkavels verbeteren, van tweede klas naar eerste klas bollengrond en kavelruil stimuleren. Daarnaast wil hij samen met de gemeenten op zoek naar 'clusterlocaties'. Plekken waar Gomwoningen zouden kunnen komen. Directeur Zwart denkt aan ongeveer vijftig per cluster. Op dit moment zijn 200 van de 600 gom-woningen-locaties verkocht. Zwart wil versneld clusters realiseren voor deze 400 woningen. De opbrengst is namelijk het geld voor de herstructurering. Kortom je moet het ijzer smeden als het heet is. Waar die clusters komen is nog niet openbaar. Alle raderen, eigenaar, gemeente en Gom, moeten in elkaar grijpen legt Zwart uit. Als het te weinig opbrengt voor de herstructurering gaat het niet door, zegt Onno Zwart resoluut maar optimistisch.

Uit de krant