Pieter van der Geest hangt het bordje op boven de entree van zijn café. | Foto: met dank aan Pieter vd Geest
Pieter van der Geest hangt het bordje op boven de entree van zijn café. | Foto: met dank aan Pieter vd Geest Foto: pr

Van der Geest Scheldeheld

Zakelijk Kort nieuws

Café van der Geest voelde een paar jaar geleden de trend van het speciaalbier goed aan: Pieter van der Geest besloot het roer om te gooien en vol te gaan voor het speciaalbier. Dat dat een juiste keuze is geweest bleek afgelopen vrijdag, toen Scheldebrouwerij uit het Belgische Hoogstraten het café uitriep tot 'Scheldeheld'.

Met een oorkonde, een gevelschild en begeleidende klanken van blaaskapel de Keietoeters werd de samenwerking tussen het café en de brouwerij beklonken. Eigenaar Frans Ooms van Scheldebrouwerij roemde de toewijding van het team van Café van der Geest. "Ik zie in dit team eenzelfde bezieling voor het product als bij ons in de brouwerij en dat vind ik prachtig" aldus Ooms bij de onthulling van het gevelschild.

Hoe het kan dat een Belgische brouwerij juist in Noordwijkerhout zijn eerste 'Scheldeheld' komt huldigen laat zich eenvoudig verklaren; Ooms woont in Noordwijkerhout. Hij heeft Café van der Geest de afgelopen jaren zien veranderen. "We hebben regelmatig lange gesprekken gehad, Pieter van der Geest en ik. Over het café, over bier, over de brouwerij. Het is fantastisch hoe het team van dit café de ommezwaai heeft opgepakt en met hoeveel kennis zij hun enthousiasme voor speciaalbieren uitdragen."

Voor een groeiende brouwerij is het belangrijk dat er een constante kwaliteit wordt geleverd. De stap van een kleine speciaalbierbrouwerij naar een belangrijke leverancier in Nederland en België vereist dat er veel aandacht wordt geschonken aan het proces.

Dat maakt dat de brouwers extra enthousiast werden toen de 'specials' in het leven werden geroepen. Nu mogen ze een paar keer per jaar al hun creativiteit uit de kast trekken voor een kleine hoeveelheid bier. Deze avond werd aangegrepen om het allereerste fust Scheldespecial aan te slaan. Voor meesterbrouwer Peter van den Eynden een bijzonder moment: "Ik heb 'm alleen nog in de testperiode geproefd, geen idee hoe hij nu smaakt van de tap".

Nadat hij aandachtig met zijn collega-brouwers een eerste slok heeft genomen is hij tevreden: "beslist lekkerder dan vorige week!" is zijn oordeel. "De nieuwste ontwikkeling is dat we geur en smaak kunnen toevoegen door de gisten, we gaan daar nu volop mee aan de slag". Pieter van der Geest is gelukkig met de samenwerking. "Voor mij is het toch een stuk erkenning. Wij hebben enorm geïnvesteerd in het team, in de zaak, in onze kennis.

Dat een prachtige partij als Scheldebrouwerij ons uitkiest als eerste ScheldeHeld is een eer. Dat het vaste assortiment van Scheldebrouwerij populair is weet ik al, dat we onze klanten nu ook de specials kunnen schenken is fantastisch".

Uit de krant