Afbeelding

Nieuw derde centrumplan in opmaak

Algemeen Politiek

"Twee zwakke ontwerpvarianten zonder visie", schrijft de Monumentencommissie (MC) op 11 mei aan het college. Het kritische oordeel was de rode draad in het debat in de Commissie Ruimte en wonen vijf dagen later. De leden willen een derde variant in samenwerking met de MC en nadrukkelijk ook met de deelnemers aan de burgerparticipatie. Architect Barbara van Dijk van SAB presenteert eind mei haar nieuwe, derde centrumplan.

Door Piet de Boer

Voorzitter Laurens Vis van de Monumentencommissie (MC) laat in zijn brief geen spaan heel van de twee varianten voor het centrum. De MC keek naar de ensemble waarde, de visie en de voor- en nadelen van de twee varianten. Enkele opmerkingen zijn: "Het beeldmerk wordt volledig teniet gedaan, het ensemble wordt te ver opengebroken, bij beide varianten is géén visie aanwezig."

Kritiek op varianten

Ook zijn er kritische opmerkingen op de twee varianten afzonderlijk. Over variant 1: er is geen ring meer zichtbaar rond de kerk doordat de bomenring teveel doorbroken is, de entree van de kerk wordt onvoldoende gemarkeerd, het vierkante, verharde vlak op de hof 'verzwakt het totaal'. Over variant 2 schrijft hij: veel minder bomen en 'vervreemde openingen', bloementuin is zeer minimaal, het ensemble (kerk met hof) is duidelijk verkleind en de hofmuur is omgevormd tot een 'matige natuurstenen trede zonder functie'.

Voorzitter Vis wil juist meer aandacht voor de historie in het centrum van Noordwijkerhout. Hij concludeert: "In Nederland is Noordwijkerhout bijzonder met haar groene, historische ensemble te midden van het dorpshart! Wees hier trots op en versterk het historische van kerk en hof." Ook Corrie Hendriks van Dorpsbehoud wil meer aandacht voor de cultuur-historie. Dorpsbehoud is niet tevreden over het haastige proces en de uitkomst, hoewel de vereniging zowel in de stuurgroep als werktafels was vertegenwoordigd. De Noordwijkerhoutse OndernemersVereniging (NOV) laat bij monde van voorzitter Monique Verdegaal weten verder te willen praten op basis van alle bestaande plannen, ook dat van het NOV. Ook zij is niet echt tevreden met de twee varianten. "Ik vind ons plan nog steeds het beste", zegt ze.

Variant 1 met aanpassingen

"Laten we als commissie variant 1 kiezen en de opmerkingen van de MC daar in verwerken, misschien niet voor 100 procent, maar toch", stelt Leon Floor (PvdA) voor aan de commissie. "Kijk vooral naar de wijze waarop de hof gebruikt wordt en laat versie 2 vallen." De coalitiepartijen en Groenlinks volgen de PvdA. NZLokaal kiest niet en wil simpelweg een heel nieuw plan. Gerard van der Klugt (NZLokaal) vindt dat beide versies te veel verschillen van de huidige situatie. Het burgerpanel was tegen veranderingen, herinnert hij de andere leden van de Commissie.

Er worden ook enkele suggesties gedaan voor aanpassingen. Astrid Warmerdam (CDA) wil een 'robuust beplantingsplan', een onderhoudsplan en een 'watergeefplan'. Anders verdroogt alles te snel, vindt ze. Henk van der Wal (D66) stelt: "We moeten geen museum worden." Vernieuwen moet. Hij vindt ook dat de horeca en winkels in het centrum de kurk is waar Noordwijkerhout op drijft. Als pilot wordt ook het autoverkeer in de middag en weekend uit het centrum geweerd.

Derde plan

Barbara van Dijk, landschapsarchitect bij SAB, is voor 11 mei al ingelicht over de mening van de MC. Ze maakt nu een nieuw, derde ontwerp. "Het schrijven van een derde variant zat al in de opdracht aan SAB", verklaart de wethouder. De suggesties van de commissieleden en MC moeten dan ook op zeer korte termijn verwerkt zijn. Het nieuwe ontwerp legt SAB eerst voor aan de leden van de werktafels en daarna aan de MC. De afspraak met de MC staat al gepland voor 31 mei aanstaande. Na nogmaals een bespreking in de commissie Ruimte en Wonen gaat het voorstel naar de gemeenteraad. Het college streeft naar een oplevering van het nieuwe dorpsplein voor het Bloemencorso van 2018.


Uit de krant