Afbeelding

Einde

Column Bollenpraat

Er zijn nogal wat spreuken die betrekking hebben op het woord "einde": aan alles komt een eind, eind goed al goed en na het einde weer een nieuw begin.

Zo hebben we pas afscheid genomen van de dominee, het einde van zijn werk, weliswaar veel te vroeg. Bij ons heeft de pastoor, al een redelijk grote bollenkweker, afscheid genomen van de bloei van zijn tulpen. Hij heeft ze eigenhandig onthoofd. De Sint Maarten-tulpen kunnen nu beginnen met dikke bollen te maken. Deze week ook overal in de streek het einde van het bloeiseizoen. Dit werd gekenmerkt door vroege bloei van de eerste soorten en daarna, door de kou, een heel lange periode vol kleur. Waar in andere jaren nog wat tulpenbloemen voor Moederdag waren, is het dit jaar buiten schoon op. De grote broeifabrieken in Noord-Holland en Roelofarendsveen gaan nog een maandje door. Met goede preparatie en koeling van de bollen kan je de trekkerij heel lang uitsmeren. Consumenten hebben soms geen weet van de normale bloeitijd van tulpen en denken dat het normaal is om ze in juni nog te kunnen kopen.

Dan Keukenhof: er lijkt geen eind te komen aan de grote bezoekerstoeloop. Iedere morgen drommen toeristen voor de nieuwe entree. Deze week de lelieshow als afsluiting van de bloei in de grote kas. Spectaculair wat er aan vernieuwing te zien is.

Einde lijkt er ook te komen aan "Noordwijkerhout". De burgemeester suggereerde dat we, bij het ontbreken van een nieuwe naam, maar Noordwijk moeten gaan heten. We zullen zien.

Het nieuwe begin vormen de bollen die nu in de grond groeien. De voorbereidingen voor de rooitijd worden al getroffen.

Aad van Ruiten

Uit de krant