Afbeelding

Echte beslissingen

Column Uit de Raadzaal

Noordwijk wil haar burgers nog een keer raadplegen over een eventuele fusie met Noordwijkerhout. Onze Noordwijkerhoutse politici geloven niet in zo'n raadpleging.

NZLokaal doet nog wel een verwoede poging. Aanvankelijk via een soort straatenquête. Zonde van de tijd, want een fusie lijkt onafwendbaar. De gemeenten krijgen steeds meer taken toebedeeld van het rijk. De gemeenten kunnen het goedkoper en dus krijgen ze minder geld van het rijk. Ook worden kleine gemeenten, zo als Noordwijkerhout met 40.000 euro aan rijksbijdragen gekort.

Natuurlijk, we mogen zelf beslissen, maar zeggen we nee, dan worden we er vooral, financieel, door gedwongen. Dat is democratie, zelf beslissen, maar aanvaard dan wel de consequenties van een nee. Zo ook met het kiezen van een naam voor de fusie gemeente. Leuk of niet, maar Noordwijk heeft landelijk een grotere bekendheid dan Noordwijkerhout. Natuurlijk zijn we het hart van de bollenstreek, maar zal iemand in Limburg zeggen: 'Ik ga met vakantie naar 'het hart van bollenstreek, Noordwijkerhout-gemeente Noordwijk'? Maar laten we dan wel zorgen dat we door onze uitstraling echt het hart van de bollenstreek zijn. Wel oppassen dat bij de komende gemeenteraadsverkiezingen capabele mensen op de respectievelijke lijsten komen te staan. Verder, ach we zullen toch ieder jaar wel onze kermis blijven vieren, ons carnaval is niet weg te denken en de bekende Noordwijkerhoutse gezelligheid zal niet verdwijnen door een naamswijziging. Inmiddels staan we financieel onder een toezicht. Ook Noordwijk, de gemeenten kunnen niet even snel door het op de rol zetten van een groots plan, de gemeente spaarpot leegtrekken. Lopende projecten gaan gewoon door en volgens burgemeester Goedhart zijn er steeds contacten met Noordwijk. Deze week zijn er weer drie commissievergaderingen. Echte beslissingen worden dan niet genomen.

Goed nieuws voor de jeugd, die door omstandigheden niet aan sport of culturele activiteiten kunnen deelnemen. De gemeente heeft geld vrij gemaakt om deze jeugd toch in staat te stellen aan activiteiten deel te nemen. Onze raad mag daar zelf nog over beslissen. Mag straks de raad van de fusiegemeente natuurlijk ook, voor onze politici zaak er voor te zorgen dat onze Noordwijkerhoute stem in die toekomstige raad luid en duidelijk hoorbaar zal zijn.

Jacques Looijestijn

Uit de krant