Afbeelding

Energie

Column Bollenpraat

Het lijkt zo vanzelfsprekend dat de stroom uit het stopcontact komt en het gas uit de pijp die voor het huis of bedrijf ligt. Zo is het dus niet, daar is heel wat aan vooraf gegaan.

Onze verre voorouders stookten hout uit het bos om warm te blijven en om te koken. Later werd dat turf en daarna steenkool. Toen gas en olie werden gevonden ging het heel snel. Het Midden-Oosten lijkt op olie te drijven, die met de komst van de supertankers ook eenvoudig is te transporteren. Ook de grote gastankers doen goed mee.

Atoomenergie is lang niet voor iedereen acceptabel. De CO2, als afvalstof van de fossiele brandstoffen, lijkt de aarde te snel op te warmen, dus wat nu? Wind- en zonne-energie dienen zich aan. De vraag is nu of we bereid zijn om de hoge kosten en de lage rentabiliteit van deze twee energie-soorten te blijven accepteren. Windparken krijgen gigantische toelages van het Rijk en ook de zonne-energie wordt behoorlijk gesubsidieerd.

Raakt dit alles ons, als kwekers? Vast wel. Tuinders met een kas hebben in feite de oudste zonne-collectoren. Alleen in de winter, met weinig zonlicht gaat het lastiger. Belichten is duur, maar je hebt dan wel zomerkwaliteit groente en bloemen in de winter.

Eigen stroomopwekking lijkt de toekomst, maar moeten we nu al met z'n allen aan de zonnepanelen? Het lijkt slim zolang je kunt salderen.

Dat wil zeggen dat de stroom die je niet zelf gebruikt, direct terug gaat in het net. De meter draait als het ware achteruit. Hoe lang kan dat nog? Met deze, onbetrouwbare, overheid is het zomaar voorbij! Waarom moeten zonnecellen altijd op het dak? Er zijn al boeren, die hun weiland vol willen zetten met cellen en er een zonnepark van willen maken. Eigenlijk is het wachten op een manier om elektriciteit op te slaan. Mega-grote accu's lijken de toekomst te hebben, daar is het wachten nu op.

Nu investeren? Als kwekers al wat verdiend hebben, willen de meesten toch bij de bank aflossen, een beetje vet op de botten voor mindere tijden!

Aad van Ruiten

Uit de krant