Afbeelding

Emancipatie

Column Bollenpraat

Is het nu echt zo slecht gesteld met de vrouwenemancipatie? Wereldberoemde vrouwen waren vorige week in Berlijn bijeen om voor hun zaak te pleiten. De ongekroonde koningin van Europa, Angela Merkel, zat in hun midden. Daar zat ook echt iemand. Vlak ook koningin Maxima niet uit, met verve deed ze haar verhaal. Met Ivanka Trump en mevr. Lagarde, IMF-directeur, kon het feest niet meer stuk.

Dichter bij huis valt er ook genoeg emancipatie te beleven. Wat te denken van Sandra en Tineke, die de Witte Kerk versierden. De Chinese verslaggeefster Sabrine van China-TV viel om van verbazing. Ook Cilène van onze VVV staat haar mannetje. Vergeet vooral Marit van de winnende corsowagen niet. En ook de pas teruggetreden Mariette van dorpsbehoud kan je om een boodschap sturen. Kan ze alsnog het beroemde muurtje overeind houden?

Zijn kwekers-vrouwen geëmancipeerd? Ik denk van wel. Degenen die buiten de deur werken leveren een buitengewone prestatie. Een bollenbedrijf, wat je man runt, valt niet altijd in een strak tijdschema te passen. Bloementijd en rooitijd lopen weleens uit. Je man na het avondeten naar de bloemenveiling en jij de kinderen naar bed brengen. Veel bedrijven worden door man en vrouw samen gerund. Dikwijls wordt haar de administratie toevertrouwd. Met de enorme informatie-massa die je tegenwoordig moet verwerken, is dat geen sinecure. Neem alleen al de regeltjes rond het aannemen van los personeel: gek-makend ingewikkeld. Genoeg vrouwen bieden een helpend handje bij het bollen pellen, in de planttijd bij de bollenpotjes en bij het afleveren daarvan. Is er een beurs of moeten klanten bezocht worden, ze zijn paraat.

Hoe is het dan met de roep om meer emancipatie? Mijn vader zei het vroeger al: "wie hard roept heeft ongelijk!"


Aad van Ruiten

Uit de krant