Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

oranje boven

Column Uit de Raadzaal

De Noordwijkerhouters lopen het gemeentehuis niet plat. Het valt dan ook niet mee, zo bleek woensdagmorgen, tijdens de uitreiking van de lintjes, om de te decoreren personen naar het gemeentehuis te krijgen.

Menig leugentje moest er aan te pas komen. Kwam nog bij dat waar het mannen betreft, hij wel even zijn zondagse pak moest aantrekken. Het lukt ieder jaar weer en steeds is de verbazing groot als de decorandus in het gemeentehuis diverse familieleden aantreft. Zelf moest ik voor de uitreiking mijn zondagse pak nog even snel in het toilet van het gemeentehuis aantrekken. Ik spreek dus uit ervaring. Het is een bijzondere ervaring en de veel gehoorde opmerking, 'voor mij hoef het niet', slaat na het opspelden van de onderscheiding snel om in trots. Tijdens een strakblauwe lucht regende het lintjes in Noordwijkerhout. Maar liefst acht maal klonk 'het heeft zijn majesteit behaagd' en spelde burgemeester Goedhart de, zo bleek uit de opsomming van de activiteiten van de betreffende persoon, dik verdiende onderscheiding op. De aubade, donderdagmorgen voor het gemeentehuis, opende de Oranjefeesten. Een vol programma, voor ieder wat wils. Heel wat speelgoed verhuisde deze dag van de ene zolder naar de andere om na een jaartje weer op de rommelmarkt terecht te komen. Het weer werkte mee en kon er dagen lang genoten worden van de vele mozaiëken rond de Witte Kerk. Jammer dat vandalen er jaarlijks behagen in scheppen, bloembakken te vernielen.

Aad van Ruiten laat zich echter niet uit het veld slaan en ziet steeds weer kans de vernielde bloembakken te vervangen en zo konden de vele deelnemers aan een wandeltocht nog volop genieten van prachtige bloembakken. Noordwijkerhout heeft de afgelopen week haar naam 'Hart van de Bollenstreek meer dan waargemaakt. Waargemaakt heeft zich ook dominee Egbert van der Weide. Zondag nam hij tijdens afscheidsdienst in de St Jozefkerk afscheid als dominee van de Protestante Gemeente Noordwijkerhout en De Zilk. Noordwijkerhout nam afscheid van 'Onze Dominee'. Wat een verschil met zo'n 75 jaar geleden. Als ik met mijn ouders met Kerstmis naar de nachtmis ging klonk er uit een woning tegenover de kerk, harde muziek, die zelfs het klokgelui overstemde. Ook mocht mijn latere echtgenote niet met haar buurmeisje spelen omdat ze protestant was. De protestante leden van de ondernemersvereniging hadden geen stemrecht. Het was Nic Sluis, die de Katholieke ondernemers vereniging omzette in de NOV en kreeg ieder lid stemrecht. Tijden zijn veranderd, maar het was vroeger echt niet allemaal beter. Gezamenlijk een afscheidsdienst vieren met de pastoor en dominee als voorganger, prachtig toch. Helaas komt het afscheid van onze dominee om gezondheidsredenen, maar Egbert ik wens je toch een nog fijne tijd in Noordwijkerhout. We horen nog van je via je column, een naam, ik roep maar wat 'UIT HUIS'.

Jacques Looijestijn

Uit de krant