Afbeelding

Fusiegemeente volgens Gerrit Goedhart: "Powergemeente met persoonlijkheid"

Politiek

"Ik ben tevreden over de intentieverklaring van de raad om te gaan fuseren.'' Burgemeester Gerrit Goedhart vindt daarom felicitaties wel op zijn plaats. Hij is twaalf jaar met regionale samenwerking bezig geweest. Bij deze derde poging lijkt het eindelijk te lukken. Vanaf 1 januari 2019 moet er een nieuwe gemeente zijn bestaande uit Noordwijkerhout en Noordwijk. Niet iedereen staat te juichen. Bollenkweker en voormalig raadslid Aad van Ruiten noemde 20 april 'een zwarte dag' en plaatste een bos zwarte tulpen in de raadzaal.

Door Piet de Boer

Volgens Goedhart wordt het een gemeente met 'een enorme uitstraling'. Een kustgemeente met een badplaats, groot natuurgebied, belangrijke congresfunctie en een belangrijke positie in de Greenport Bollenstreek. ''Een powergemeente met een enorme persoonlijkheid'', zegt Goedhart enthousiast.

Tien jaar jonger en hij zou daar zelf graag burgemeester worden.

Trigger

De 'trigger' om fusiepartner Noordwijk te benaderen zijn de plannen voor de ambtelijke fusie van Hillegom, Lisse en Teylingen in juni 2015 (HLT Samen). Eerst met aftastende gesprekken op dinsdagmiddag na de collegevergadering.

Keerpunt kwam van twee wethouders. Tegenstanders van fusie, Hans Knapp en Bert Gotink, 'gingen om', volgens Goedhart. Knapp kreeg van de nieuwe gemeentesecretaris te horen dat er te weinig mankracht was in het raadhuis. "De prestaties waren goed, maar sommige zaken bleven liggen." Als voorzitter van de stuurgroep WMO, merkte Bert Gotink dat de HLT-gemeenten in feite het beleid bepaalden.

Gotink stond als voorzitter aan het stuur en tegelijk aan de kant. Beiden kwamen tot nieuwe inzichten en maakten op rationele gronden een draai van 180 graden.

Het college schreef daarna een brief naar Noordwijk met een verzoek tot onderzoek van verregaande samenwerking. Daarbij werd zelfs een fusie niet uitgesloten. Goedhart wist dat het college van Noordwijk op het voorstel zou ingaan. "Anders stuur je die brief niet.'' Dreigend ingrijpen van de provincie is dus nooit de reden geweest voor het verzoek, bevestigt Goedhart.

Ambtenaren

Wat is nou het grootste voordeel van een fusie? Een grotere gemeente heeft meer ambtenaren en is daardoor minder kwetsbaar. Als je ambtelijk apparaat al overbelast is, kun je er niet steeds meer taken bij nemen.

Het kon zo niet langer. Er moest iets gebeuren.

Goedhart: "Je moet dan bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen''. Of je neemt er ambtenaren bij. Dat kost geld.

Of je zoekt het in samenwerking. Twijnstra Gudde deed onderzoek en raadde ook aan te fuseren. Met 42.000 inwoners heeft de nieuwe gemeente straks voldoende omvang en is ambtelijk gezond genoeg om voorlopig te blijven bestaan.

Burgers

"De burger merkt er weinig tot niets van als beide plaatsen versmelten.'' Goedhart denkt dat zelfs Aad van Ruiten zal bijdraaien. Ruiten vreest de invloed van Noordwijk aan Zee. Hotels en enorme gebouwen ziet hij aan de horizon.

Volgens Goedhart is daar geen sprake van. Elk van de vier kernen, Noordwijk aan Zee, Noordwijk Binnen, Noordwijkerhout en De Zilk en het buitengebied houden hun eigen karakter, verzekert hij.

Alleen bestuurlijk gaat het veranderen.

De plannen hoe dat gaat gebeuren liggen nu ter inzage.

Wie een reactie wil geven op de intensieverklaring kan dat doen tot en met 20 juni 2017. In de raadsvergadering van 6 juli 2017 wordt, ijs en weder dienende, het definitieve fusiebesluit genomen.

Uit de krant