Afbeelding
Foto: pr

Twee varianten voor nieuw dorpsplein

Algemeen Politiek

Er zijn twee varianten gepresenteerd voor de veranderingen van het dorpscentrum. Gekeken is naar de inrichting van de hof en de verkeerscirculatie op het plein. De leden van de Commissie Ruimte en Wonen van 12 april waren blij verrast. De twee opties gaan zelfs verder dan de grenzen die coalitiepartijen eerder in hun motie hadden aangegeven.

Door Piet de Boer

De twee plannen zijn het gezamenlijke resultaat van de twee werkgroepen die weer onderverdeeld waren in een aantal subwerkgroepen. Er was namelijk veel belangstelling van de bewoners om mee te denken en mee te praten. Er waren 'Co-creatie avonden' met belangstellenden en stakeholders zoals de Vereniging Dorpsbehoud en het kerkbestuur. Er waren 26 aanmelding en op 6 maart en 20 maart vonden de Co-creatie avonden plaats. Door samen na te denken over mogelijkheden en problemen kom je tot breedgedragen oplossingen is de bedoeling van deze bijeenkomsten. De groep die keek naar de verkeerscirculatie en een autovrij centrum werkte op dezelfde manier en concludeerde al snel dat een autovrij centrum niet wenselijk is. Beperkte tijden voor bevoorrading van winkels is wel haalbaar, stelde de zestien groepsleden.

Mogelijkheden

Landschapsarchitect Barbara van Dijk besprak de resultaten en mogelijke oplossingen. Een strook terrassen langs de winkelkant en de mogelijheid voor wandelen en verblijf op de hof. Het muurtje is niet heilig en kan ook een scheidingsrand zijn in het wegdek van natuursteen of staal. De hof wordt groen ingericht met struiken en bomen die weinig onderhoud vergen. Er komen paden en er wordt groen rond de kerk geplant. De bestaande bomen worden vervangen. De coalitiefracties maar ook oppostiepartijen zijn enthousiast. Een mooi plan dat toekomstgericht is en het hof meer toegankelijk maakt. Maar de plannen gaan wel verder dan de motie die de instemming kreeg van CDA, VVD en D66. 'Hoe gaat u daarmee om?', vraagt de PvdA. Het wordt namelijk mogelijk dat terrassen op het hof worden geplaatst. "Maar geen commerciële terrassen", zegt Marc Cramer (VVD). "Alle terrassen zijn commercieel", stelt Leon Floor (PvdA). "Nu kunnen ook evenementen het hele jaar plaats vinden door de bestrating van de hof".In de motie is sprake van incidenteel gebruik. De wethouder zegt een extra commissievergadering toe om verder te praten en een keuze te maken tussen de twee varianten. Op 6 juli gaat de raad uiteindelijk het eindoordeel vellen over de herinrichting van het dorpsplein en het nieuwe verkeerscirculatieplan.

Uit de krant