Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans
Jacques Looijestijn. | Foto: Caroline Spaans

Fusie of niet

Column Uit de Raadzaal

Engeland is een land van tradities, neem de aflossing van de wacht bij Buckingham Palace, vooral in de zomermaanden een prachtig gebeuren. Afgelopen week was er de traditionele roeiwedstrijd op the Thames tussen de universiteiten van Cambridge en Oxford.

Duizenden toeschouwers langs de oever van the Thames. De traditionele paardenrace, de Grand National trekt nog veel meer toeschouwers en de wedstrijd over dertig hindernissen wordt live op de tv uitgezonden en door misschien wel ruim acht miljoen kijkers gevolgd en niet te vergeten: op de uitslag wordt gewed.

Mijn paard liet het afweten. Ik had voor die 2 pond beter een ijsje kunnen kopen met dat prachtige weer. Deze beide sportgebeurtenissen halen, om verschillende redenen, de Nederlandse tv niet.

VVSB doet het goed maar de kampioen in de tweede divisie is al bekend. Overigens heeft de opstelling in deze divisie van profvoetballers, veel weg van competitie vervalsing.

Spannend deze week voor Noordwijkerhout. De rapporten over samenwerking met Noordwijk. Dat zou prima zijn, maar die samenwerking zal uiteindelijk, als het allemaal doorgaat, leiden in 2019 tot een 'Het kan nog spannend worden'. Hoewel.

Als het rijk door gaat met het afstoten van taken naar gemeenten en daarbij ook de subsidiekranen steeds wat meer dicht draait, blijft er weinig keuze over.

Deze maand hebben we nog een lintjesregen in ons eigen gemeentehuis, vieren we Koningsdag en de Oranjefeesten nog op z'n Noordwijkerhouts. Of dat na een fusie zal veranderen, is echter niet aan te nemen. Het is toch bekend dat waar 'drie Noordwijkerhouters bij elkaar zijn, is er feest' en zal een 'naamsverandering' daar niets aan veranderen.

De Noordwijkerhoutse gezelligheid zal ook na de fusie een kenmerk zijn en blijven voor 'ons deel', grondgebied, van de nieuwe fusiegemeente.

Staat ook nog op de rol de aanpak van ons sportpark. Zal wethouder Bilars de omleidingsweg buiten het sportpark kunnen aanleggen en we snel kunnen beginnen met de renovatie van het sportpark? Liefst voor 2019, nog voor ónze spaarpot gestort wordt in de, misschien, bodemloze pot van de fusiegemeente.

Jacques Looijestijn

Uit de krant