Afbeelding

Fusie nu of later?

Politiek Politiek

Fracties denken anders over tempo en traject

fusie n De meeste fracties reageren gematigd positief op het onderzoek en aanbevelingen van Twijnstra Gudde naar samenwerking tussen Noordwijkerhout en Noordwijk. Op 3 april verscheen het resultaat en op 20 april neemt de gemeenteraad een beslissing over een intentieverklaring tot een fusie of samenwerking.

Door Piet de Boer

Twijntra Gudde adviseert te fuseren. Uiteindelijk beslissen natuurlijk de gemeenteraden van Noordwijk en Noordwijkerhout of dat ook gaat gebeuren. Het college van noordwijkerhout is voorstander van deze fusie. Veel fracties zijn ook niet verbaasd over de aanbevelingen in het beknopte rapport van vijftien pagina's. In hun reactie VVD, CDA en D66 zeggen een fusie niet uit te sluiten.

Samenwerking op bollenstreekniveau

Twee coalitiepartijen vinden fusie zelfs een verstandige keuze. Jos Beugelsdijk (CDA) ziet goede mogelijkheden op het gebied van de ruimtelijke ordening en het sociaal domein, maar ook voor de portefeuilles recreatie, economie en natuur. Het CDA wil een grotere stap maken en ziet meer in samenwerking op bollenstreekniveau.

Marc Cramer (VVD) denkt dat fuseren nu de beste optie is.

Hij wil wel dat de goede kwaliteit van dienstverlening moet blijven. D66 zegt dat fusie voor de hand ligt. "Met twee kleine gemeenten is het niet meer te doen. We hebben te veel éénpitters bij de ambtenaren. Dan kan je ze beter bij elkaar zetten", zegt Van der Wal.

'Zelfstandig blijven is geen optie'

Ook de Partij van de Arbeid is voor. "Zelfstandig blijven, is geen optie", zegt Leon Floor, "dat is toch een beetje doormodderen". Er moet echter wel aandacht blijven voor de verschillende kernen, zoals dat ook in Teylingen is gebeurd.

Zowel de PvdA als Groenlinks leggen de prioriteit op dienstverlening: "Wij zien de toekomst met goede dienstverlening aan de burger op allerlei terrein het best gewaarborgd als er in de ambtelijke en bestuurlijke kwaliteit wordt geïnvesteerd. Dat kan als we met Noordwijk samengaan", schrijft Siemen van Berkum. De enige tegenstander van een snelle fusie is NZLokaal. Fractievoorzitter Sjaak van den Berg is duidelijk: "Het is een enorme sprong in het diepe. Er is te weinig opgehaald bij de bevolking. De verschillen met Noordwijk zijn groot. Bovendien kost een fusie de eerste tien jaar meer dan zelfstandig blijven", volgens hem. Liever maakt hij een pas op de plaats.

'Holder-de-bolder oplossing'

Dit is een 'holder-de-bolder oplossing' met grote financiële gevolgen, waarschuwt hij. Met een fusie komt Noordwijkerhout toch 'aan de achterste tiet te liggen'. Dan ook geen subsidie voor NoVaTo, geen nieuwe sportpark en geen zwembad, voorspelt Van den Berg. 'Noordwijk heeft dat allemaal al.' Hij wacht liever op een groter plan van één Bollengemeente. "Anders begin je straks weer van voor af aan." Op 18 april vergadert de commissie over het rapport van Twijnstra Gudde en op 20 april bespreekt de raad de intentieverklaring voor fusie of samenwerking. De beide gemeenteraden zullen een definitief besluit moeten nemen tot bestuurlijke fusie op 6 juli.

Uit de krant