De gebouwen van de St Bavo. | Foto: Chris de Jong
De gebouwen van de St Bavo. | Foto: Chris de Jong Foto: chris de jong

Voorontwerp bestemmingsplan Bavo

Politiek Politiek

Het college loopt vooruit door het plan voor de bouw op het Bavoterrein een soort experiment te maken voor de omgevingswet van 2019. Het was wennen voor de leden van de commissie Ruimte en Wonen op 5 april. Zevenhonderd woningen daar kan dus niets meer bij of vanaf, stelde de PvdA. Het experiment-plan is namelijk tussendoor aan te passen. Nieuwe regels kunnen later eventueel in het plan worden doorgevoerd. Het CDA, maar ook andere partijen vroegen zich af of ze op deze manier buitenspel worden gezet. Het voorontwerp bestemmingsplan ligt binnenkort ter inzage.

Door Piet de Boer

Er is al lang gesproken over de bouw op het Bavo-terrein. De gemeente stelde een spelregelkaart op en bepaalde hoeveel woningen er maximaal komen. Als het hoofdgebouw verbouwd wordt tot appartementen dan mogen er minder nieuwe huizen gebouwd worden. Dat is een onveranderlijk voorschrift stelde wthouder Henri de Jong. De PvdA mistte onderdelen in het plan. Hoe zit het met de sociale woningbouw? Zijn er afspraken over de prijs van de grond? Met andere woorden kan Anthonius van Padua huizen bouwen die minder kosten dan 710 euro per maand. De grond is van Rivierduinen en de Parnassiagroep niet van de gemeente Noordwijkerhout. Met hoge grondprijzen kan Anthonius van Padua geen goedkopoe sociale huurhuizen bouwen (30% van het totale aantal huizen).

Er is wel een bidboek met afspraken, maar dat heeft geen juridische status, volgens Leon Floor. De grondeigenaren kunnen zelf de prijs van de grond bepalen. De gemeente staat buitenspel. Hij is er niet gerust op. Floor wil sociale huurwoningen met verschillende huurprijzen. Wethouder De Jong doet de toezegging zo snel mogelijk uit te zoeken wat de juridische status van het bidboek is. Hij verklaart ook dat Padua wel degelijk de corporatie is die een streepje voor heeft bij de bouw van deze woningen. Maar dat andere corporaties aan de slag op de Bavo, kan de wethouder niet uitsluiten. Anthonius van Padua vreest, volgens Floor, dat dit ook gaat gebeuren en dat Padua de sociale woningen niet kan bouwen op de Bavo.

Groenlinks is ook voorzichtig. Wat betekent dit plan voor de ontsluitingsweg die ook bij de Boekhorst veel stof deed opwaaien. Ligt het traject nu vast of niet? Wethouder De Jong zegt van niet. Het is een voorontwerpbestemmingsplan, benadrukt hij. Er komt nog een ontwerpbestemmingsplan en een bestemmingsplan. De coalitiepartijen, D66, CDA en VVD, zijn over het algemeen tevreden en enthousiast. D66 heeft geen bezwaren en vindt de suggestie van Groenlinks om een aardgasvrije wijk te bouwen zelfs 'een goede suggestie'. Cramer vindt het voorstel van een briefschrijver om grote appartementen te realiseren een goed voorstel dat meegenomen zou moeten worden. Bovendien vindt hij, dat er overleg moet komen met de bewoners van de Zeestraat, omdat er veel verandert 'in hun achtertuin'. Wethouder De Jong zegt toe dat te doen.

Teleurstelling

Ronduit teleurgesteld is de grootste partij. De suggesties die NZLokaal deed in juni 2016 zijn geen van alle gebruikt voor dit voorontwerp. Sjaak van den Berg en Gerard van der Klugt staan met lege handen. Hun vragen blijven. Wat gebeurt er met het hoofdgebouw. Hoe gaat de weg lopen. Waarom komen de Keiebijters niet in het Pesthuis? Ook maakt NZLokaal zich druk over de verkeerssituatie op de Victoriberg. Het is nu al druk, dat wordt alleen maar erger, stelde NZLokaal. Het voorbestemmingsplan ligt binnenkort 6 weken ter inzage.

Uit de krant