Afbeelding
Foto: arie in 't veld

Bloemenpuzzel wordt weer spannend

Algemeen corso

Het is weer spannend of er voldoende hyacinten beschikbaar zullen zijn voor de 70ste aflevering van het Bloemencorso van de Bollenstreek dat zich van 21 tot en met 23 april zal manifesteren.

Door Arie in 't Veld

Een corso onder het thema Dutch Design, zo vertelde voorzitter Leo van der Zon dinsdag 7 maart tijdens de persconferentie in Keukenhof. "Met nieuwe ontwerpers in de personen van Esther en Pieter van Waardenburg en nieuwe deelnemers waaronder Van der Valk en Tourism Malysia." Van der Zon noemde ook als nieuwtje dat in het kader van Make a Wish en niet met name genoemd meisje vanuit Houston (USA) naar de streek komt om het steken van de praalwagens bij te wonen en ook er op plaats te nemen. De corso voorzitter noemde verder de grootse activiteiten die op corso weekend in de binnenstad van Haarlem worden gehouden; het feit dat de tribune in Sassenheim wordt uitgebreid, ook dat omroep Max weer opnamen maakt in Lisse, dat Thailand zich aanmelde als deelnemer voor het corso op 21 april van 2018 en dat het corso in 2019 plaatsvindt op 12 april. Erg vroeg dus, mede in verband met Koningsdag en Pasen.

Hyacinten vliegen de grond uit

In 2019 zal het beschikbaar zijn van bloemen wellicht een probleem zijn, maar dat is het nu ook al. De mensen die dit voor het corso moeten regelen lopen al enkele dagen met samengeknepen billen. De hyacinten vliegen de grond uit en op aanvoer uit Frankrijk hoeft niet te worden gerekend, want daar zijn de hyacinten al uitgebloeid. Ted Kortekaas die de coördinatie verzorgt van de bloemen zegt inmiddels ook bij kwekers in Noord Holland te zijn geweest. Met name bij kwekers die net als vorig jaar laat hebben geplant en waarvan de hyacinten mooi op tijd te oogsten zijn. "De mandjes en de handjes en koelcellen staan daar al klaar." De bulk van de ongeveer zesduizend kratten bloemen moet echter uit onze Bollenstreek komen en dan is het allemaal best spannend. "Er wordt regen verwacht en dat is funest voor het hyacinten snijden, want dan mogen we er niet in het gewas. Minstens zo spannend is het wat betreft de kleur geel. Narcissen en dubbele tulpen. In dit corso komt veel geel voor, maar de narcissen zijn in de streek al goeddeels uitgebloeid en als het inderdaad nat weer wordt, gaan de kwekers de tulpen koppen dus kunnen we dat ook wel vergeten. " Kortekaas laat er geen twijfel over bestaan dat het spannend is en blij is met de medewerking van de kwekers die op tijd bloemen hebben en die willen af staan voor het Bloemencorso. "En voor de mozaïekenwedstrijd in Lisse waarvoor we in eerste instantie eerst snijden. Hoe dan ook, het komt goed. Is het niet linksom, dan is het rechtsom, maar ik ben er van overtuigd dat we weer een prachtig corso op de weg zullen zetten."

Uit de krant