Afbeelding

Pesthuis wordt mogelijk theehuis

Algemeen Politiek

Wethouder Henri de Jong en de Beukelaar Groep, vertegenwoordigd door Edwin de Beukelaar en Mandy Koek, hebben vrijdag 17 maart een intentieovereenkomst voor de herbestemming van het Pesthuis ondertekend.

Hiermee zijn ze overeengekomen, om gezamenlijk te onderzoeken of het Pesthuis een nieuwe bestemming kan krijgen. Het Pesthuis is een gemeentelijke monument en ligt naast de Engelse tuin op het Bavo-terrein van de voormalige psychiatrische inrichting Sint Bavo. Op dit terrein zal in de komende jaren een nieuwe woonwijk worden gerealiseerd met 700 woningen.
De gemeente wil dat het Pesthuis een maatschappelijke functie krijgt, die aansluit op deze nieuwe woonwijk en die recht doet aan de landschappelijke en cultuurhistorische waarden van het Bavo-terrein. Daarvoor dient het monument openbaar toegankelijk te zijn.
De Beukelaar Groep (bekend van o.a. de Strandrups en de Theestal) wil in het Pesthuis een theehuis annex pleisterplaats vestigen en daarnaast ruimte bieden aan enkele maatschappelijke functies, waaronder gebruik door Stichting Outdoor4disabled en Activities4disabled. Hiervoor wordt het Pesthuis gerestaureerd en uitgebreid met een aanbouw en een berging. Ook zal de infrastructuur worden aangepast.
In de komende maanden zullen de gemeente en De Beukelaar Groep gezamenlijk onderzoeken of het mogelijk is een dergelijk theehuis annex pleisterplaats (een plek waar iedereen welkom is) te vestigen, waarbij ook de Dierenhoeve en de Engelse tuin worden betrokken.
Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de financiële en bouwkundige consequenties van de herbestemming van het pand, maar wordt ook nagegaan of het mogelijk is samen te werken met Zorgboerderij De Hafakker, Stichting Raamwerk en met zorg- en kinderboerderij De Dierenhoeve. De Keiebijters zullen door de Beukelaar Groep nauw bij de strategie en exploitatie worden betrokken.
De gemeente en Stichting Carnaval der Dieren hebben in de afgelopen periode geprobeerd te komen tot een herbestemming van het Pesthuis. Het is echter niet gelukt om gezamenlijk tot een passende oplossing te komen. Om het pand van een passende nieuwe functie te kunnen voorzien, is daarom gezocht naar een samenwerkingspartner die het pand niet alleen exploitabel kan maken, maar ook de maatschappelijke functies een plek kan bieden.


Resultaten digitaal burgerpanel

afval n De gemeente heeft in januari dit jaar aan het digitaal burgerpanel elf vragen voorgelegd over het scheiden en inzamelen van afval. Ruim 70 procent van de burgerpanelleden heeft de vragenlijst ingevuld.

Bijna een derde van de respondenten denkt dat verbranden van afval de goedkoopste methode van afvalverwerking is. Dit is echter niet het geval: recyclen en hergebruik zijn goedkoper dan het verbranden van restafval.

Circa twee derde van de respondenten geeft aan zijn afval goed te scheiden en nauwelijks restafval over te houden. Anderen geven aan af en toe te scheiden of meestal niet te scheiden om uiteenlopende redenen. Deze redenen worden nog nader bekeken. Mogelijk kan deze informatie leiden tot een oplossing om het nut van afvalscheiding nog beter onder ogen te zien.

Papier, glas, etensresten, groente en fruit, tuinafval, klein chemisch afval en plastic blijken door de respondenten goed te worden gescheiden. Het scheiden van blik en drinkpakken is betrekkelijk nieuw en nog niet altijd bekend bij de respondenten. U kunt blik en drinkpakken gewoon bij het plastic afval doen en wegbrengen naar de ondergrondse container in de brengparkjes.

De grijze container voor het restafval blijkt slechts bij een derde van de respondenten minder dan halfvol tot bijna leeg te zijn als deze aan de straat staat. Dit kan dus beter. Hoe minder er in de grijze container zit, hoe minder restafval de gemeente moet laten verwerken, hoe lager de kosten van verwerking zijn. Voor het werken van afval betaalt u afvalstoffenheffing. Het scheiden van afval heeft dus direct gevolgen voor uw portemonnee.

Voorkeur voor ophalen aan huis

Op de vraag welke wijze van inzamelen van plastic, blik en drinkpakken (pbd-afval) het meest aanspreekt, antwoordde het merendeel van de respondenten dat zij een voorkeur hebben voor het ophalen aan huis, hetzij in containers, hetzij in vuilniszakken. Op een vervolgvraag werd echter door het merendeel van de respondenten geantwoord, dat zij voorkeur hebben voor de huidige manier van afval inzamelen, namelijk restafval en gft ophalen; glas, papier, pbd zelf wegbrengen. Door de gemeente zal nog nader worden bekeken wat niet alleen de meest lucratieve manier van inzameling is, maar ook het grootste gemak dient.

Het merendeel van de respondenten haalt zijn informatie over het scheiden van afval van de gemeentelijke website of van de website van Meerlanden. De website 'Begin van iets moois' blijkt nauwelijks bekend te zijn. Hierop is veel informatie te vinden over afvalscheiding.

De gemeente ontving 271 reacties op de vraag of men nog tips had over het scheiden van afval. Al deze reacties worden betrokken bij het opstellen van beleid voor het scheiden en inzamelen van afval.


Gratis compost op Landelijke Compostdag

festival n In Rijsenhout, waar Meerlanden is gevestigd aan de Aarbergerweg 41, is zaterdag 25 maart van 9.00 tot 15.00 uur het 'Begin van iets moois festival'.

Bezoekers kunnen dan zien dat afval niet het einde is, maar het begin van iets moois. Er zijn leuke activiteiten voor jong en oud. Een kijkje achter de schermen van de GFT-fabriek laat zien hoe Meerlanden van het ingezamelde GFT compost en groengas maakt. De toegang is gratis. Net als voorgaande jaren kunnen bewoners van de gemeente Noordwijkerhout deze dag tussen 9.00 en 13.00 uur gratis MeerCompost ophalen bij de milieustraat aan de Walserij en bij de Duinpan in De Zilk.

Uit de krant